Dec 26, 2016

Future Planning


Assalamualaikum and hellooo!

Hai lama tak menulis. 


So saja nak tulis apa planning masa depan aku so in near future aku boleh refer balik to know either it follow as planned or not. So yeah, aku ada few planning laa nak buat itu ini. well dah nak habis study ni kann. so banyak nak kena plan for preparation. 


Sekarang ni tengah tunggu presentation untuk final year project then still waiting for confirmation internship placement from automotive manufacturing based at Melaka called as 'V'.

After confirmation, i'll reveal the company name. 

Pastu, prepare for war battling 4 papers for final examination then all done. and my internship period start.


Buat masa ni flow ni jelaa yang kena follow. kalau ajal dalam masa yang terdekat (who know). so sampai sini saja perjalanan hidup aku.


****

Life after that. after get phone call from few companies, aku macam excited nak start dengan dunia kerja. before ni aku asyik cakap je dengan kenkawan aku yang aku still tak ready nak hadap dunia sebenar. tapi makin nak dekat makin excited. curiosity aku jadi tinggi nak belajar memacam.

Harap di permudahkan. amin.


So, dari aku tingkatan 4 aku planned nak kahwin tarikh 18/08/18 which time tu aku umur 25 tahun. tapi jodoh seakan masih menyorok tak tunjukkan batang hidung. aku takde laa terdesak sangat nak kahwin. tu planning je. semuanya atas kehendak Dia. ada tu ada. kalau takde, aku move on dengan plan yang lain. 


Since minat aku nak sambung belajar pun still ada, aku plan nak buat master. tapi aku ingat macam nak buat part time. plan aku, 2017 ni aku kerja tengok macam mana dengan environment kerja aku then either aku boleh atau tak nak cope life kerja dengan study depend on observation aku time 2017 ni nanti.


Plan aku nak buat master 2018. dah search few courses yang macam tak jauh dengan apa yang aku belajar. aku malas nak buat logistics lagi since dari diploma course tu je, so master ni ingat nak ambik operation management. haritu aku search here and there, UTEM ada offered that course tapi dia full time pulak.


Soooooo masih survey lagi which course yang aku nak buat nanti. aku ingat kalau aku buat course tu aku nak liase with company yang aku kerja. so macam mudah laa bagi pihak aku untuk dapatkan data apa semua tu. 


Apapun still in planning. kalau aku tak kahwin, aku sambung belajar. tapi kalau kahwin pun insyaAllah aku sambung juga. doakan aku wehh :)


Kiranya within 2017-2018 ni laaa penentu apa yang aku nak buat. kalau observation aku dengan working life aku boleh cope with study life, i'll go for study. aku harap diri aku kuat semangat je. aku taknak laa buat full time sebab bawah aku ramai lagi adik-adik aku yang belajar. so taknak jadi selfish. cukup laa abah and mak tanggung sampai degree ni. ni pun dah syukur sangat dorang supportive sangat dengan semua yang aku buat.


Kahwin? ianya datang bila Allah dah tetap bilanya akan jadi. kalau Dia kata jadi maka jadilah. so chill and kejar impian.


Travel? priority aku dalam hidup bukan travel semata. if aku ada duit lebih then it is your reward. then kalau takde. buy yourself something as rewards. mudah.


Doa kan all the plan go smoothly. surely kita merancang dan Dia pun merancang. dan Dia punya rancangan adalah yang sebaik-baiknya.



Fighting! 





No comments:

Post a Comment