Jun 15, 2016

Kawan Ramai Kawan Sikit.

Assalamualaikum and hellooo!


Seperti yang aku janji dekat last entry dan sebab kerajinan yang tinggi beserta mood yang baik so nak cerita sikit perspective aku regarding kawan ramai kawan sikit ni.


Some girls suka keep small circle close friends around her. Tak suka kawan banyak-banyak katanya sebab girl ni banyak songeh, tikam belakang, kepala batu, nak ikut perangai dia je and so many list things sebab kenapa perempuan tak suka kawan yang ramai.


Lepas tu geng tu laaa dari mula study sampailah habis study if they are lucky enough tak bergaduh during the middle of the semester.


'Alah kalau kawan ramai-ramai pun nanti waktu susah bukan dorang ada'

Since my fyp presentation tragedy berdrama air mata lol. my point of view regarding ayat kat atas totally changed. For me better buat kawan ramai-ramai sebab kau tak tahu bila waktu susah kau tu and waktu susah kau tu you closed friends will be around or tak.

aku cerita sikit laa eh pasal tragedy tu.

****


Some miscommunication regarding fyp presentation happened yang mana waktu presentation tu rearrange ke masa lain which kitorang tak dapat any information pun.


Lucky me all slide, print paper, form paper and anything regarding presentation I finished it earlier. tapi satu silapnya, tak charge my laptop fully since I dont know I'll present on that day. Dapat info pun around 10am which i woke up from my sleep around 9am. 


Masa tu tak gelabah lagi. Pi mandi, charge my laptop. but silly me I didnt turn the plug on T_T tak rasa gementar apa pun nak present. Rasa macam it is not a big project. Zzz


After mandi, oh before mandi i texted with my bff, Zuhairah since she's same panel as mine. Dia gelabah sikit laa sebab her slide still didnt complete. So aku pergi dulu naik motor ke BKM taknak jalan kaki sebab nanti peluh-peluh.


Sampai BKM, meet Anne and she said no one around at the room. Means ada panel sorang je tunggu yang lain. Dia cakap everything okey je. So aku pun masuk dengan chillnya and start to set up my laptop etc.


My laptop dah liplapliplap bagi warging battery nak habis. pastu try connect with plug at that room and it's not my day I thought. the plug broken. I actually just start my presentation, tapi masa sampai kat introduction part terus shut down. and time nak pasang charger tu baru laa realize yang plug tu rosak. Zzzz


Masa tu okey lagi tak gelabah lagi. try talked with that panel maybe he can help me out and try help me with some solution. Tak ada sesiapa lagi datang time tu.


That panel cakap, 
"Mana laa saya tahu. awak yang nak present. You should prepare earlier if you know you want to present today"


Relax lagi.


Try to look outside of the room if someone around. ada satu plug dekat dinding luar. dah terpikir nak connect guna plug tu tapi charger laptop pendek. Sedih. Then cakap dekat that panel,


"Sir can you give me few minutes to charge my laptop somewhere"

Cakap macam tu sebab masa tu tak ada sorang pun lagi datang and maybe that panel boleh sabar sikit untuk tunggu.


Time tu hormon dia dah swing mulalahh dia membebel

"Awak tahu kan saya tak suka menunggu. Awak jadi student saya dah lama kan? Saya paling tak suka tunggu orang. masa saya berharga. saya banyak lagi benda lain nak buat dari tunggu2 orang ni"


Macam tu laaa serba sikit ayat dia.

I go out without saying anything try to calm out myself and try to find solution. No one is around. Bila time macam ni and cant find best solution mulalah serabut.


Jumpa some girl walking. She's have a class with me but lain batch and tak pernah bercakap with one and another. So masa jumpa tu jadi macam aku tengok kau, kau tengok aku and she left.


Just wander around outside the room tengok with a hope ada orang lalu. Tak lama pun around 5 minutes after tu my friends from silat cekak turun dari tingkat atas. Miyol, Bob and their friend Azfar. Kenal Azfar ni pun sebab attend Deans List award tapi takat kenal muka macam tu jelaa. Masa tu taktau lagi nama dia. Asking his name masa probram BTN sebab we know each other tapi nama taktau macam pelik.


K continue with the story.


Asking miyol if dorang ada laptop ke tak. Masa dorang cakap tak ada laptop tu dah start nangis dah sebab tak tahu nak buat macam mana lagi. dorang start cuak and asking me is it i'm crying for the real. LOL.  muka aku ni muka hati kering so bila nangis tu macam wow laa kot.


boleh bob tanya, "Kau nangis ke gelak ni Ila?" sebab masa tu try to chill up myself and cover my face and lap air mata. drama sangat. dorang start tanya kenapa and explain dekat dorang i've presentation and my laptop cant turn on and plug rosak.


Lucky me dorang cakap Zikry ada laptop but dia dekat lecture room atas. So dorang pi naik atas ambik laptop and the rest I can finish my presentation.



****

So conclusionnya dekat sini, dorang bukannya kawan baik aku pun. kawan kelas silat je but they willing to help me out. Dorang ada waktu aku betul-betul susah which

kalau aku terlalu depand on bestfriend aku, diorang pun tak mampu nak buat apa sebab dorang jauh. Takkan aku nak call erma yang dekat sungai besar to ask her to help me. Takkan nak call Zuhairah yang jauh dekat hostel to send me laptop which akan ambik masa yang lama and will burden her since dia pun ada few things tak siap lagi.


Jadinya dekat sini, buatlah kawan ramai-ramai selagi mana kita boleh. sebab kita taktau siapa yang ada dekat dengan kita time kita susah.


Till then my sad story. Bye

Much love!







Bulan Ramadhonn.




Assalamualaikum and hellooo!


Selamat berpuasa you guys! even dah masuk puasa yang ke 10 but still it didnt late i thought. heee fasa pertama puasa dah lepas. ni nak masuk 2nd phase, hope masih diberi kekuatan, kesihatan yang baik untuk jalankan ibadah puasa.


Btw, since rajin sangat nak update blog. takda laa rajin sebenarnya. tengok kak FL update her blog baru beriya nak update mine LOL.


So, 
last entry I talked about musim exam. hm exactly today 2 weeks just past since we just finished our exam week. thanks Allah I can manage to do it well. eventhou susah like susah sebab any spots yang kitorang target and lecturer give to us didnt come out. So konsep tawakal jawap apa yang kau tahu based on general knowledge and ingatan campur aduk sikit subject itu ini, I did it well.


Tak laa time exam rasa macam gosh my pointer will be go down.


BUUUUUUUT 
after pre result had been release.



Alhamdulillah.
It turn out well. Beyond my expected and even more than my target.


I didnt bring back my homework book note home I guess since I search around cant find it anywhere so tak boleh nak compare with my target.


waiting for the real result to come out to see grade for my subject. but i think my FYP1 help me a lot! big thanks to Sir Donnavan. sobs. walaupun ada tragedi presentation yang menyedihkan.

oh I'll update entry about it after I finish this entry. something I learn a lot about life. 


tapi masa tengok result tu rasa happy at the same time monologue with myself like,

I did so many wrongggg things but Allah still help me. Rasa macam kufur nikmat sangat sangat. but He still showered me with nikmat yang banyak sangat. 


Hope He help me to go out from this path. really hope. sempena bulan baik ini try my hard. 


Tu jelaaa kot.


Selamat Berpuasa.
Hope it will bring many happiness return to us. increase our imaan and amal.


Much love!