Dec 26, 2016

Future Planning


Assalamualaikum and hellooo!

Hai lama tak menulis. 


So saja nak tulis apa planning masa depan aku so in near future aku boleh refer balik to know either it follow as planned or not. So yeah, aku ada few planning laa nak buat itu ini. well dah nak habis study ni kann. so banyak nak kena plan for preparation. 


Sekarang ni tengah tunggu presentation untuk final year project then still waiting for confirmation internship placement from automotive manufacturing based at Melaka called as 'V'.

After confirmation, i'll reveal the company name. 

Pastu, prepare for war battling 4 papers for final examination then all done. and my internship period start.


Buat masa ni flow ni jelaa yang kena follow. kalau ajal dalam masa yang terdekat (who know). so sampai sini saja perjalanan hidup aku.


****

Life after that. after get phone call from few companies, aku macam excited nak start dengan dunia kerja. before ni aku asyik cakap je dengan kenkawan aku yang aku still tak ready nak hadap dunia sebenar. tapi makin nak dekat makin excited. curiosity aku jadi tinggi nak belajar memacam.

Harap di permudahkan. amin.


So, dari aku tingkatan 4 aku planned nak kahwin tarikh 18/08/18 which time tu aku umur 25 tahun. tapi jodoh seakan masih menyorok tak tunjukkan batang hidung. aku takde laa terdesak sangat nak kahwin. tu planning je. semuanya atas kehendak Dia. ada tu ada. kalau takde, aku move on dengan plan yang lain. 


Since minat aku nak sambung belajar pun still ada, aku plan nak buat master. tapi aku ingat macam nak buat part time. plan aku, 2017 ni aku kerja tengok macam mana dengan environment kerja aku then either aku boleh atau tak nak cope life kerja dengan study depend on observation aku time 2017 ni nanti.


Plan aku nak buat master 2018. dah search few courses yang macam tak jauh dengan apa yang aku belajar. aku malas nak buat logistics lagi since dari diploma course tu je, so master ni ingat nak ambik operation management. haritu aku search here and there, UTEM ada offered that course tapi dia full time pulak.


Soooooo masih survey lagi which course yang aku nak buat nanti. aku ingat kalau aku buat course tu aku nak liase with company yang aku kerja. so macam mudah laa bagi pihak aku untuk dapatkan data apa semua tu. 


Apapun still in planning. kalau aku tak kahwin, aku sambung belajar. tapi kalau kahwin pun insyaAllah aku sambung juga. doakan aku wehh :)


Kiranya within 2017-2018 ni laaa penentu apa yang aku nak buat. kalau observation aku dengan working life aku boleh cope with study life, i'll go for study. aku harap diri aku kuat semangat je. aku taknak laa buat full time sebab bawah aku ramai lagi adik-adik aku yang belajar. so taknak jadi selfish. cukup laa abah and mak tanggung sampai degree ni. ni pun dah syukur sangat dorang supportive sangat dengan semua yang aku buat.


Kahwin? ianya datang bila Allah dah tetap bilanya akan jadi. kalau Dia kata jadi maka jadilah. so chill and kejar impian.


Travel? priority aku dalam hidup bukan travel semata. if aku ada duit lebih then it is your reward. then kalau takde. buy yourself something as rewards. mudah.


Doa kan all the plan go smoothly. surely kita merancang dan Dia pun merancang. dan Dia punya rancangan adalah yang sebaik-baiknya.



Fighting! 





Nov 19, 2016

Muntahak Flag Off


Assalamualaikum and hellooo!


Sebenarnya nak study HRM. tapi bak sis tweet tadi, HRM ni dah boleh straight go to hell kutt. padahal subject management which you can think generally je punnn. but because of me ( take the blame on me like usually ) yang suka kutuk lecturer during her lecture kut susah sangat benda ni nak go on with me. Zzz


Whatever.


Sis hutang lagi entry trip Jogja. Tapi ni dah 3 bulan berlalu mungkin boleh simpan rapi dalam memori lipatan kepala ja kut. Malas gila nak update padahal all the details ada ja kut. but like usually. Malas. Noktah. 


Btw. Cerita pasal trip muntahak jelaa sementara tengah ada mood. Kalau tak byebye jugak kot.


Sooooo here we go!


*** ( Beware. Entry ni akan jadi panjaaaang gila)

Syu told me that exrec club held hiking activity at gunung muntahak. HIKING eh at first sis ingat. but syu tak boleh pegi since her cousin got married. then asked saleena. she's not sure at first. okey


so sis submitted my name alone dengan harapan nanti adalah girls lain yang join. sis okey je nak mingle around dengan sesiapa pun. but still syahmi suruh sis cari lagi siapa nak join. sis tak cari pun hewheww sebab this kind of activity not everyone suka so I dont want to force anybody unless they willing to do so. 


That 2 week pun straight for every night training silat. so bab fitness yang ciput tu okey laaaaaa. sebab ingat HIKING kan. tapi mental sis memang dah prepare for hiking so it is not a matter at all.


But 4 days before nak pergi tu sis tarik diri sebab kaki sis bengkak training silat. Kang pegi lagi teruk. Nak tunggu balik rumah urut kaki, midsem break lama lagi. Kaki nak guna lama wokey. Gigih okey sis urut sendiri lumur minyak angin half botol. hiperbola gitewww


Open day mitec. While waiting for our turn buat demo, syahmi and shauqi buat lawatan sosial. Mkay dorang lawat booth Exrec Club. Terserempak dengan sis and sis told them kaki dah okey tapi wei lagi 2 hari kot nak pergi. Kot orang tu dah buat full preparation ke kann. but try my luck cakap kat dorang nak pegi.


Then dorang cakap datang perjumpaan malam tu. sebenarnya while waiting for night still have the doubt nak pergi keeee tak. 


Sebab tulaaa kena bahan je comeback, comeback dengan syahmi shauqi. 
( both are dua entiti yang berbeza yang selalu buat aku tersasul panggil shauqi as syahmi. since trip ledang lagi dok salah panggil shauqi jadi syahmi padahal depan mata tengah main masak-masak je pungg siap pakai spec wokey. still remember muka pelik shauqi muhahahaaa )





Jap. Jangan tanya macam-macam sebab sis follow je trip ni. Arrangement semua dorang yang uruskan. Sis tinggal bawak badan and beg je. hiks


Nak pegi kem teratak tu kitorang naik lori as above. Around 45 minutes kot nak sampai kem teratak tu from Bandar Petra Jaya where our bus park. Time sampai tu tetiba ada few truck bomba sampai juga. bomba cadet from UTHM. So dekat tapak kem tu ada 2 group which from UniKL and Kadet Bomba UTHM. bermula laaa sesi abam bomba i love you.


Nasib sis tak layan drama melayu. eh


Bomba Squadron 


This kem teratak seriously 5 star untuk kem yang jauh dalam hutan. toilet ada flush okeyyy and got shower too. Sis lupa laa nak ambik gambar tapak kem tu. Phone sis memang tak pegang langsung. hahaaa tapi toilet yang guna from daun and kayu. not the usually batu form toilet.


Ada sekali tu sis tengah mandi. And got someone tengah mandi juga dekat sebelah. seriously memang seram nak mampus because I dont know either lelaki ke perempuan dekat sebelah time tu. Tengah shower bahagian atas tu terbuka hokeyy. Memang seboleh mungkin nak minimize any bunyi yang ada. Then suddenly saleena datang. She even asked me which shower I am. Terkedu sis hokey. tak mampu berkata-kata. then a guy voice from sebelah respond like,

"Shower belah sini lelaki tau" lagi sis rasa damn saleena I want to kill youuuuu! haaaaihh.


whatever.

So that night nothing much we do. 

Aaa start can mingle around with ummar, hilmi and salihin (sally) since that evening saleena, sis and kaksha paw dorang punya maggi. No actually saleena start first. She is being her. Si Sally gigih laaa avoid from her but she follow them. Me and kaksha follow too since nothing much to do. then they offered their maggi.

Thanks Maggi for create the bonding. Hiks.


Malam tu ada talk from organizer for tomorrow activity and sesi memperkanalkan diri. After that they told us group bomba nak pergi hiking. So if we want, we can tag them along. At first dorang cakap hiking at 2am. So of course laa nak join! but hour later, dorang cakap pukul 6 pagi pulak nak start hiking.


Terus merudum semangat berkobar-kobar sis. Syahmi and shauqi pun dok cakap tak payah pergi dekat mereka-mereka yang nak pergi ni since our program actually focus more on camping/trekking/abseiling. Hiking memang tak termasuk langsung.


Still ada doubt nak join ke tak nak hiking tu. That night kitorang lepak sembang2. Pastu main werewolf apps. That is my very first time kot main benda alah tu but seriously it is really funnn. Bape round entah kitorang main. Makin lama makin ramai yang join padahal yang asal start main benda tu just Ummar, Hilmi, Sally, Kaksha, Saleena and me je. 


Thanks Werewolf Apps create and strengthen the bonding :)


Lepas last round main werewolf tu semua acah nak tidur. Time ni memang dah final decision taknak join hiking since tidur pun around 3 lebih kot. memang tingtong aa. Golek2 dalam khemah tak tidur jugak, then decide to sleep outside. Kaksha yang dah baring sebelah sis pun bangun balik sambung sembang dengan ummar, hilmi and sally since they sleep around us. Try hard sangat sis nak tidur tapi tak boleh tapi malas nak join dorang sembang. 

werewolf activity 


***

So tomorrow morning, few of our guys join group bomba for hiking. Time ni the doubt come again. Kaksha persuade us to join if we want siap bagi kata-kata semangat lagi. Time dorang tengah briefing dengan bomba tu dalam hati nak ke tak. beg memang dah prepare night before.

geng yang follow hiking


Then dorang went off ikut jalan depan. and time tu okey ajila kau duduk dediam je main abseiling. while waiting our breakfast, lepak lagi. memang tak buat pape sangat pun. food for breakfast pun the organizer yang prepare. camp paling relax sis pernah join. hahaa. then suddenly at 7.30 group hiking suddenly appear back. 


Kitorang macam ehhhh awat tak gerak lagi. pastu dorang cakap pergi depan tu buat PE je. LOL. si mad (i dont know why mad cause i know him by insta name fathul kot) dia cakap sempat lagi ni for comeback. 


Time ni the doubt come againnnn to join them. even the duo SS cakap si ila ni kang tetiba dia buat comeback. again.


The very last minute doubt ni memang annoying tau. so I choice to do the abseiling twice sebab since the very beginning after sis cancel for the hiking sis cakap dekat dorang nak buat dua kali. 


And the feeling for abseiling is totally awesome I tell you. Sebab sis suka air kot. and I dont have any fear for height so enjoy banyak. hihii. Tapi gigih laaa nak naik to the cliff tu. Mengah sis nyahh.

so proud with my shoes go here and there with me. 
everything feel so confidence where it is feel right when you walk



Overall puas hati. That week quite a hectic week for me and to join and meet this people, it is like my stress reliever. Big thanks you guys!



the green tees is our organizer. lupa nama depa maapkan hamba.
and aisyah that girl in front pun  part of them.

so trip muntahak kalini 
( macam ada next time je LOL)

duduk from right - 
Hasri, Tomi and Fikri kut? 
( guys with white cap ) 
this guy ingat-ingat lupa sebab dia tak mingle
around to talk to so ampunn lupa nama

lapisan dorang ni tak nampak lapisan langsung.
susah sis nak tulis nama tiap sorang
almaklum lah untuk bacaan waktu tua nanti.
mana laa tau kut ada salah sorang jadi husband sis. ehhhhhhhh
hahahahahaaaaaa

okey
from left berdiri
kaksha, saleena, syahmi, aiman, norash, ecah, danish, azizi (kut)?, hilmi and noajila

from left barisan tak nampak
hamka, fathul, saufi, ajib, faiz, shauqi, sally, ummar and wafi



lepas dah tulis atas tu baru nampak gambar ni. 
baru laa tersusun sikit sedap mata sis nak tulis nama lels

so duduk from left
norash, syahmi, wafi, tomi, fathul, azizi (correct me if wrong) and ajib

berdiri from left
ecah, noajila, aiman, hamka, saufi, sally, faiz, fakri (correct me if wrong),
umar, danish, shauqi, hasri, hilmi, saleena and kaksha




love to know kaksha even there is huge different in 
our age but you're just young like us. hihii



 waiting for them to finish the activity. time ni memang sejuk bakhang. 


 we all without hiking geng




 hamka menung apa benda tahhh lels :D




 during the trekking



 this is where the guys sleep. khemah kenduri okey. 
girl also below this kind of khemah at another side but we have khemah pasang
siap tapi sebab panas, sis tak tidur pun kat dalam. tidur cam diorang ni gak. 



 this is where the girls sleep (khemah biru) that area jadi tempat melepak before the guys shoo. hahaa
pastu midnight tu that table kena alih sebab si ummar, hilmi and sally have nowhere to sleep so dorang bentang canvas lagi satu. 

belakang dorang lepak tu ada pondok tempat solat. 5 star kut. even girls got their own room to solat and ada telekung di sediakan lagi. 

where we do the abseiling activity.




itu saja. till ada lagi activity yang menarik lepas ni.
next sis nak try water rafting pulak and my sis invite me on jan during her sem break





rindu nak berkayak jugak sebenarnyaaaaaaaaaaa bye!
muah ciked.
sorry bahan bacaan tak berinformasi 
because it is for my future reading.

Oct 7, 2016

Yogyakarta Trip Day 1 - Part 1

Assalamualaikum and hellooo!



Lagi 2 hari nak genap dua bulan trip sis pi yogyakarta dan sila maklum tahap malas untuk update blog bagaikan azila bila dah jumpa katil dan biarkan fyp terkapai. ehh!


Jap, sis tengah fikir sama ada nak tulis gaya skema atau pun gaya entah hape guwa aku semua ayat terkeluar. tapi rasanya biarlah sis tulis skema biar mudah untuk baca di kendian hari oleh anak cucu cicit dan generasi sis yang akan datang.

Jadinya, tanggal 8 Ogos - 12 Ogos 2016, sis, adik sis si nadia dan juga kawan sis si zira montella telah selamat pergi dan balik untuk trip kami yang telah dibeli tiketnya setahun awal. hahaa. beli tiketnya awal setahun tapi rancang itinerary seminggu dua sebelum gerak. 

Seminggu sebelum nak gerak baru hegeh-hegeh nak buat passport and the result is disaster which time tu diperkenalkan sistem buku baru and orang yang nak apply passport memang raaaamai nak mampus!


 suasana dekat Pudu Sentral. Beratur sampai parking okey!


This one dekat PKNS Shah Alam. Pukul 3.30 pagi kami datang beratur buat passport punya pasal.



Banyak tempat pergi untuk urusan passport ni. PKNS Shah Alam, Pudu Sentral and Putrajaya. I even called for Imigresen Teluk Intan but the situation sama je. Ramai orang. Ateen, Shauqi and Azreen tak silap faced the same problem. Ateen and Shauqi punya tarikh travel dedekat je dengan sis rasanya so faham macam mana perasaan desperate to make it done. Hewhewww


Okey back to story, zira turun dari JB and overnight at my house kat Shah Alam. Around 4am we all gerak pergi KLIA2 walaupun flight kitorang pukul 9 pagi sebab my parents need to rush back to Sungai Besar since mom need to go for work.


Melepet laa kitorang tunggu pukul 9 tu. Gerak pergi ke gate pun berlenggang kangkung sebab kitorang masuk awal.

 kami breakfast kat 7 eleven jek makan roti sebab tak nak perut meragam dalam flight

kat bridge on the way nak naik flight dah


Sis dapat seat sebelah malaysian guy. Dia first time datang indonesia and pi sana pun sebab dia intership kat one of company sana. Sis apa lagi, temuramah laa dia. Tapi tak banyak pun info dapat since dia cakap dia bukan pergi sendiri. I mean intership dia tu bukan dia yang uruskan sendiri. University dia macam ada bagi link to apply internship overseas something like that laaa. Lupa nak ambik contact dia kut nak tanya in detail. Internship next year kan. Hahaaa.


Saaaaaampai je sana.


Actually, dah survey nak naik teksi pergi hotel. cost us around IDR75,000 je pun. tapi sebab otak blur masa tiba arrival tu and ramai orang memanggil-manggil dan dan je sis terus pi kaunter Kendali Transport kut kat balai ketibaan tu. Lupa dah nama dia. Dah laaa kena charge IDR150,000. 


Kalau hotel pick up kat airport pun baru IDR100,000 tauuuu. Sedih betul. Airport ni ada sumpahan apa-apa ke kat sis? Masa dekat Vietnam pun sama je. Tapi tu kena dengan unregistered taxi. Choii je kena USD20. Zzzz. So make sure kalau korang sampai je airport kat Jogja tu for those yang decide nak naik teksi, pergi kat kaunter Rajawali Teksi.

Haaa habis kisah transport tu. So dalam kereta kitorang deal dengan driver ni Pak Istiyar untuk jalan firsti day. Sebab kitorang ingat nak jalan area bandar je for first day tu. 


Tapi dia cadangkan kitorang pergi Candi Sambisari and Candi Hijo untuk tengok sunset. Actually kitorang dah deal dengan transporter lain dari Malaysia, tapi dalam kereta tu tetiba macam dah selesa dengan Pak Istiyar ni so kitorang minta fikir untuk teruskan untuk trip next days. After fikir and timbang tara and nego, kitorang decide teruskan dengan Pak Istiyar ni and cancelkan dengan transporter we hired from Malaysia tu. Rasa serba salah laa jugak tapi untuk keselesaan kan?


So first day kitorang pergi dua tempat je. Candi Sambisari dan Candi Hijo

Candi Sambisari - IDR2000
Candi Hijo - Free

****
Before pergi first Candi, kitorang pi makan dulu. Laaaaapar okeyyy


Lupa makan apa and dekat mana. Kitorang tak buat research pun pasal food place so mana pak supir kami bawak kami on je. Senang travelmate pun jenis tak memilih makanan. Total semua ni IDR68,000

****







Few photo at Candi Sambisari. Gigih pergi time tengah panas terik tau takkkk. Hahaaa. So basically I can assume here that some Indonesian kids love to hang out here. Kalau sis kat Malaysia tu idok nye laaa. Candi Lembah Bujang pun tak sampai lagi :P






****



  

Nampak tak dalam gambar tu berapa ramai umat manusia datang sebab nak tengok sunset. Sementara kitorang tunggu sunset tu kitorang main teka-teka orang. Sama ada Malaysian or Indonesian. Sebab majority pakaian dorang sama je macam kita, tapi well bak kata orang kan eksited tu tinggi bila nampak rakan senegara. Tu main teka-teka tu. Tapi hampa, semua indonesia. Hahaaa



******



Malam kitorang jalan-jalan kat Malioboro street je untuk survey harga barang. dan juga cari tempat makan. saja nak try nasi gudeg tu apa benda since ramai sangat mention pasal famous dishes tu. it is actually nasi bersama kulit lembu. Tak berapa sedap bagi sis sebab kulit lembu tu lembut sangat. 


*****

Total damage first day

Transporter ke hotel - IDR150,000 /3
Deposit kereta + Trip 1st day - IDR167,000 /3
Upgrade hotel to family room - IDR300,000 /3
Candi Sambisari - IDR2000
Lunch  - IDR68,000  
(myself alone IDR23,000)
Dinner - IDR129,000
(myself alone IDR33,000)


divide 3 sebab kami pergi bertiga. elok bawak 4 orang kalau korang decide nak pi senang dari segi pembahagian duit.

so total breakdown first day untuk sis seorang.

IDR263,600

persamaan

MYR84 sahaja tak termasuk benda karut marut yang sis beli.

sebenarnya.

kalau ikutkan sis habis for first day tu around IDR550,200 bersamaan RM175.

Malam tu sis bershopping laaa of course! Sis tak cakap ni trip bajet kan. tapi untuk korang yang ada tight budget tu rancang bebetul. Hotel + Transport tu boleh dapat lagi murah. and it is depend on your trip plan jugak sebenarnya,

so next entry tunggu part 2 okey! 


kerja kami bertiga tiap malam before tidur. 
buat calculation budget for that day dan juga for next day. 


Aug 29, 2016

Datang laaaa kamuu

Assalamualaikum and hellooo!

Hey peeps!

Sorry masih tertangguh entry for yogyakarta trip. Kau sabajap. Nanti tuan blog rajin sikit,


Mungkin.


Mungkin dia update. MUHAHAHA


Nah teaser sikit.




Sunset dekat gunung merapi

Jun 15, 2016

Kawan Ramai Kawan Sikit.

Assalamualaikum and hellooo!


Seperti yang aku janji dekat last entry dan sebab kerajinan yang tinggi beserta mood yang baik so nak cerita sikit perspective aku regarding kawan ramai kawan sikit ni.


Some girls suka keep small circle close friends around her. Tak suka kawan banyak-banyak katanya sebab girl ni banyak songeh, tikam belakang, kepala batu, nak ikut perangai dia je and so many list things sebab kenapa perempuan tak suka kawan yang ramai.


Lepas tu geng tu laaa dari mula study sampailah habis study if they are lucky enough tak bergaduh during the middle of the semester.


'Alah kalau kawan ramai-ramai pun nanti waktu susah bukan dorang ada'

Since my fyp presentation tragedy berdrama air mata lol. my point of view regarding ayat kat atas totally changed. For me better buat kawan ramai-ramai sebab kau tak tahu bila waktu susah kau tu and waktu susah kau tu you closed friends will be around or tak.

aku cerita sikit laa eh pasal tragedy tu.

****


Some miscommunication regarding fyp presentation happened yang mana waktu presentation tu rearrange ke masa lain which kitorang tak dapat any information pun.


Lucky me all slide, print paper, form paper and anything regarding presentation I finished it earlier. tapi satu silapnya, tak charge my laptop fully since I dont know I'll present on that day. Dapat info pun around 10am which i woke up from my sleep around 9am. 


Masa tu tak gelabah lagi. Pi mandi, charge my laptop. but silly me I didnt turn the plug on T_T tak rasa gementar apa pun nak present. Rasa macam it is not a big project. Zzz


After mandi, oh before mandi i texted with my bff, Zuhairah since she's same panel as mine. Dia gelabah sikit laa sebab her slide still didnt complete. So aku pergi dulu naik motor ke BKM taknak jalan kaki sebab nanti peluh-peluh.


Sampai BKM, meet Anne and she said no one around at the room. Means ada panel sorang je tunggu yang lain. Dia cakap everything okey je. So aku pun masuk dengan chillnya and start to set up my laptop etc.


My laptop dah liplapliplap bagi warging battery nak habis. pastu try connect with plug at that room and it's not my day I thought. the plug broken. I actually just start my presentation, tapi masa sampai kat introduction part terus shut down. and time nak pasang charger tu baru laa realize yang plug tu rosak. Zzzz


Masa tu okey lagi tak gelabah lagi. try talked with that panel maybe he can help me out and try help me with some solution. Tak ada sesiapa lagi datang time tu.


That panel cakap, 
"Mana laa saya tahu. awak yang nak present. You should prepare earlier if you know you want to present today"


Relax lagi.


Try to look outside of the room if someone around. ada satu plug dekat dinding luar. dah terpikir nak connect guna plug tu tapi charger laptop pendek. Sedih. Then cakap dekat that panel,


"Sir can you give me few minutes to charge my laptop somewhere"

Cakap macam tu sebab masa tu tak ada sorang pun lagi datang and maybe that panel boleh sabar sikit untuk tunggu.


Time tu hormon dia dah swing mulalahh dia membebel

"Awak tahu kan saya tak suka menunggu. Awak jadi student saya dah lama kan? Saya paling tak suka tunggu orang. masa saya berharga. saya banyak lagi benda lain nak buat dari tunggu2 orang ni"


Macam tu laaa serba sikit ayat dia.

I go out without saying anything try to calm out myself and try to find solution. No one is around. Bila time macam ni and cant find best solution mulalah serabut.


Jumpa some girl walking. She's have a class with me but lain batch and tak pernah bercakap with one and another. So masa jumpa tu jadi macam aku tengok kau, kau tengok aku and she left.


Just wander around outside the room tengok with a hope ada orang lalu. Tak lama pun around 5 minutes after tu my friends from silat cekak turun dari tingkat atas. Miyol, Bob and their friend Azfar. Kenal Azfar ni pun sebab attend Deans List award tapi takat kenal muka macam tu jelaa. Masa tu taktau lagi nama dia. Asking his name masa probram BTN sebab we know each other tapi nama taktau macam pelik.


K continue with the story.


Asking miyol if dorang ada laptop ke tak. Masa dorang cakap tak ada laptop tu dah start nangis dah sebab tak tahu nak buat macam mana lagi. dorang start cuak and asking me is it i'm crying for the real. LOL.  muka aku ni muka hati kering so bila nangis tu macam wow laa kot.


boleh bob tanya, "Kau nangis ke gelak ni Ila?" sebab masa tu try to chill up myself and cover my face and lap air mata. drama sangat. dorang start tanya kenapa and explain dekat dorang i've presentation and my laptop cant turn on and plug rosak.


Lucky me dorang cakap Zikry ada laptop but dia dekat lecture room atas. So dorang pi naik atas ambik laptop and the rest I can finish my presentation.



****

So conclusionnya dekat sini, dorang bukannya kawan baik aku pun. kawan kelas silat je but they willing to help me out. Dorang ada waktu aku betul-betul susah which

kalau aku terlalu depand on bestfriend aku, diorang pun tak mampu nak buat apa sebab dorang jauh. Takkan aku nak call erma yang dekat sungai besar to ask her to help me. Takkan nak call Zuhairah yang jauh dekat hostel to send me laptop which akan ambik masa yang lama and will burden her since dia pun ada few things tak siap lagi.


Jadinya dekat sini, buatlah kawan ramai-ramai selagi mana kita boleh. sebab kita taktau siapa yang ada dekat dengan kita time kita susah.


Till then my sad story. Bye

Much love!







Bulan Ramadhonn.




Assalamualaikum and hellooo!


Selamat berpuasa you guys! even dah masuk puasa yang ke 10 but still it didnt late i thought. heee fasa pertama puasa dah lepas. ni nak masuk 2nd phase, hope masih diberi kekuatan, kesihatan yang baik untuk jalankan ibadah puasa.


Btw, since rajin sangat nak update blog. takda laa rajin sebenarnya. tengok kak FL update her blog baru beriya nak update mine LOL.


So, 
last entry I talked about musim exam. hm exactly today 2 weeks just past since we just finished our exam week. thanks Allah I can manage to do it well. eventhou susah like susah sebab any spots yang kitorang target and lecturer give to us didnt come out. So konsep tawakal jawap apa yang kau tahu based on general knowledge and ingatan campur aduk sikit subject itu ini, I did it well.


Tak laa time exam rasa macam gosh my pointer will be go down.


BUUUUUUUT 
after pre result had been release.



Alhamdulillah.
It turn out well. Beyond my expected and even more than my target.


I didnt bring back my homework book note home I guess since I search around cant find it anywhere so tak boleh nak compare with my target.


waiting for the real result to come out to see grade for my subject. but i think my FYP1 help me a lot! big thanks to Sir Donnavan. sobs. walaupun ada tragedi presentation yang menyedihkan.

oh I'll update entry about it after I finish this entry. something I learn a lot about life. 


tapi masa tengok result tu rasa happy at the same time monologue with myself like,

I did so many wrongggg things but Allah still help me. Rasa macam kufur nikmat sangat sangat. but He still showered me with nikmat yang banyak sangat. 


Hope He help me to go out from this path. really hope. sempena bulan baik ini try my hard. 


Tu jelaaa kot.


Selamat Berpuasa.
Hope it will bring many happiness return to us. increase our imaan and amal.


Much love!






May 25, 2016

Musim Exam

Assalamualaikum and hellooo!


Sekarang ni tengah musim exam and aku baru settle 2 papers. ada lagi 2 nak kena struggle. pejam celik dah nak dekat naik sem 5 woih dah nak complete dah degree. cepat je masa. dulu rasa 3 tahun nak habiskan degree tu rasa lamanya laaaahai.


sem ni malas dia tu boleh tahan. sebab gap between paper tu kemain banyak so macam oh still ada masa. the oh still ada masa ni adalah ayat yang paling bahaya kalau time tengah study ni. it will delay your work and laaaaaast nanti your workload jadi banyak,

mampus.


apa pun hope everything turn well.

tinggal lagi paper transport planning and simulation.


this transport planning ni memang bagi aku headache. tak paham apaaaaaa lect tu ajar. refer to slide pun tak berapa sangat. so konsep sis kalau jadi macam ni, engkau jawap ikut kau punya general knowledge jelaaaa.


till then. bye

panas bakhang nak study. Zzzz

Mar 5, 2016

Siswa Masuk Sekolah

Assalamualaikum and hellooo!


Hi. Saja nak tulis even benda ni bukan penting sangat and hey mungkin nanti dua tiga empat puluh tahun akan datang kita boleh baca balik and make me back to old memory ken?

Harapnya panjang umur amin.

So last Wednesday, kitorang RLD joint venture with Aspirasi (alumni johor) ada program siswa masuk sekolah and thr target for those who is taking STPM result.



So dari 80 orang tu kitorang di bahagikan jadi 20 kumpulan di mana setiap group ada 4 orang ahli.

So my group;
Saya
Khafifah
Ikhwan
Ilham



And kitorang dihantar ke sekolah SMKA Bandar Penawar. At first macam, waww dapat sekolah our first baby Kemsis 1.0


Feeling pi sekolah tu macam rasa balik ke sekolah lama kita je padahal baru sekali datang situ. Rindu sekolah lama :')


Dapat makan kat dewan makan diorang. Tidur dekat bilik tetamu dorang. I miss being school students and stay at hostel.


Okey masa hari kejadian 2 mac 2016 kitorang kena bagi talk macam mana nak masuk university. The preparation. Pilihan diorang and share some experience. 


Baru aku tahu penatnya bagi talk for 3 hours. Huhuu tobat sis tau nak jadi motivator :D



Actually that day aku kena present for fyp 1 defend proposal but kena join this program. Memula presentation aku schedule on 29/2 but for some reason it has been rescheduled back so pasrah.


Cuak juga. Msg sir rayner and sir mazlan to make it clear for my side.


So sekarang ni aku tak present pape laaagi and im kinda chillex takde rasa cuak ke apa. Haihh. 


So one more experience yang aku dapat sepanjang degree ni. Compare zaman diploma, rasa memang tak pernah langsung aku banyak ikut program luar. Kadang update my news at Jelitawan, diorang macam wow ila. Kemain rajin kau eh. HAHAHA

Lelagi time final year yang mana patut aku lagi focus dekat study aku. But aku percaya dengan diri aku. I can manage it well. Believe me :)


Hope i can do better for this sem and next following sem insyaAllah amin.



Till then. Bye and assalamualaikum!

Feb 29, 2016

Appreciation dayy

Assalamualaikum and hellooo!

Hahaa okey.


Soooo harini kitorang ada DL award at Berjaya Waterfront Hotel JB.

Sem lepas aku tak harap pun dapat sebab pemalas nak mati jin malas tu bermaustatin dalam badan taknak keluar time minggu-minggu last nak dekat exam.

Tapi masa tengok result tu kah aku terus tunjuk phone dekat makpak aku. Reaction diorang? Priceless gilaaaa so guwa pun happy. Selama ni bagitau result through whatsapp je so dorang cakap tahniah tapi tak nampak laa reaksi dorang cane kenn.


Syida, ittew, raden and wida

Pegi dengan diorang. Actually kenal wida jee tapi aku ni sembarang je memana pun okey and they all pun fun okey. Takde laaa aku krik krik ditepian pantai tersisih sensorang. 


Dah laaaa datang lambat. VVIP sangaaaatt. Bonda tengah bagi ucapan, wida and i tercongok-congok cari kerusi macam mak ayam cari anak. Level segan 98% kot time tu. 

Mana ada kosong duduk je. Perut aku buat problem pulak tu guwa sabar je tunggu ucapan habis. Lepas tu makan session. Food dia quite okeyy. 


And valvel cake dia sedap! Aku ni dah laa tak suka cake so kalau aku cakap sedap tu dia memang bebetul sedap okey! Hahaa. 


Time ni kitorang pindah meja duduk dengan raden and syida sekali. Dapat laa kawan baru sorang, syah. Krik krik dia sebab lelaki sensorang kat meja tu yang lain sume girls. Kawan dia tak datang katanya. Iye kann ajeee. Hahaa


Azie and saya. Ni roommate time sem 2. Maybe sebab si azie ni jenis suka bercerita. Aku pulak jenis suka mendengar so combination kitorang buat aku selesa nak berwoi dengan dia. Hahaaaa congratss wei!

Dulu masa satu bilik pattern study kitorang kontra. Si dak azie ni jenis study tengah malam sampai pagi buta. Aku pulak jenis lepas subuh duduk melangut kat kerusi sampai mata berpinar. K tipu hahaa 

Tapi jenis dia study malam aku study pagi. Malam pulak aku tidur awal so aku macam eh ehh budak ni bila masa dia study :P


Melalut pi jauh sangat dah ni


***

So tahniah untuk semuaaaa. Dulu 2014 tak dapat nak mai sebab intra so peluang nak celebrate dengan geng diploma terlepas camtu je. Alhamdulillah ada rezeki lagi nak merasa.

***

Haritu adalah yang tanya kenapa tak tolong kawan kawan awak dapat DL sesama. Kawan-kawan tu refer to zuhairah and markonah.


Aku pun speechless.


Taktau nak jawab apa. If dia tahu macam mana aku nakkkk sangat celebrate sesama dengan diorang. Yelaa time diploma dulu dah terlepas so berharap laa time degree ni. Rezeki diorang belum tiba.


Compare diorang and aku. Diorang punya work hard tu lagi berganda. Perangai aku korea dulu few episodes lepas tu konon nak study. Bukak buku kejap merengek ngantuk.


Cara aku pun kelaut takkan nak ajak orang buat gaya gitu. Sooo please jangan persoalkan rezeki orang. Rezeki masih belum nak tiba. InsyaAllah it will with His wills.



Geng silat cekak pusaka hanafi. Hafiz, saya, aiza and bobbbb hahaaaa k


With ustazah wan nor hana.


Terasa wahh bila ustazah still ingat nama. Last kelas dengan ustazah  kelas etnik time sem dua. And kelas etnik ada 100 something students and every sem ustazah ada raaamai student sbb kelas etnik campur kan dengan engineering student. 


Hey please bangga if lecturer know your name even you're not a big name at MITEC. Tu pun salah satu appreciation when you're being recognized :)


***


Okey aku nak tulis pasal appreciation day ni jee tapi macam banyak terpesong cerita. Apa pun tahniah untuk semua. Work smart lagi for this sem and the next following sem. 


Semoga dapat ilmu yang bermanfaat untuk diri agama and bangsa. 




Till then, bye assalamualaikum :)

Feb 27, 2016

#2 Random: Ke Laaaaaaaaaaut

Assalamualaikum and hellooo!


macam tajuk dia kat atas haa memang ke laut. 


**

haritu aku ada update blog pasal obsesi dekat sesuatu kan. konoooooon uninstall facebook twitter semua padahal after few days install balik. hahahahaaaaa angan-angan di bawa angin. heh!

**

tapi masih dapat kawal nafsu dengan wattpad. tu pun puas tahan diri. oh twitter juga. aku guna private twitter yang isketammbola tu je untuk aku merepek meraban sesuka hati without nak kena control everything eh tapi aku masih tak caruts kot soooooo kira behave lagi laaa kenn.

tu pun penat aku block and unblock orang dekat twitter tu sebab taknak diorang follow aku. nak limit my followers lagi senang nak merepek bebanyak.


noajila?

nak masuk seminggu juga tinggal. tu macam tak kesah sebab dah bosan. dekat situ pun sekarang nak tweet memacam sangat pun kena behave juga. 

if manners maketh man. 

then,

elegance ladies come with manners.


so segala perbatasan di sosial media kena jaga sebab mungkin kita tatap hanya skrin ketika menulis tapi mata yang memandang ibarat sepelusuk dunia. mak pun ada few time laa tegur iols time zaman sekolah dulu. tapi sekarang tak pun sebab jarang update facebook. kalaulah kalau mak ada twitter. ahahahhahahaaaaa.


btw, marilah hidup dengan aman! 

tak suka mute. tak perlu bising canang sana sini.


tak suka boleh unfollow what? facebook pun ada button unfollow kan sekarang kalau dah annoying sangat dengan kawan yang rajin update sehari 100 kali tapi kau masih nak jaga hati dia punya pasal taknak unfriend or block,

unfollow them! their status wont appear on your wall.


nak hidup aman damai ni senang je. kita pilih cara kita sendiri.



benda remeh temeh ni tak payah nak sesakkan hidup sangat, membazir masa tahu?


aku rasa macam dah jauh sangat lari dari ke laut tu.


ah tapi kan nama pun entry ke laut. lagi pun entry random kennn. soo nak cerita benda lain tertaip benda lain. eh sudahlah. lagi panjang lagi kemana-mana entah.


yang penting, 
dah boleh sembang bergossip duduk lepak dengan 'diorang' after ignore them for almost one year. 2015 worse year ever. padahal kawan lepak makan tidur sekatil hangout overnight and soooo much things that we have done together. 


kalau nak kira manis tu laaaaaagi banyak dari pahit. kenapa perlu nak kenang benda pahit kalau benda manis lagi banyak kita buat sesama? 

mana boleh nak lupa kita tersadai sama-sama dekat kfc puduraya pukul 3 - 4 pagi sebab nak tunggu bas pukul 6 balik sungai besar. mana boleh nak lupa gatal-gatal satu badan kena gigit pepijat naik bas maju. mana boleh nak lupa geng kita yang 7 orang tu. 

banyak kalau nak list satu-satu.



I cant be a loyal friend. but I can be a friend who lend you a shoulder and ears for you to cry on.




Apa pun masih belum terlambat untuk harapkan yang 2016 ni lagi better dari sebelumnya.
InsyaAllah.


Bye. Xoxo

Feb 20, 2016

#1 Random: Obsesi Terhadap Sesuatu

Assalamualaikum and hellooo!


Decide to write about it as my future reading. Either success or not to take the challenges made to myself. As I stated at twitter, I've an obsession towards reading yang mana bila aku figure out it turn out to be soooooo bad. No reading isn't bad. But the obsession is. 


***

2 days I'm lying on my bed. Of course laaa tak 24 hours. but it take more than nearly 9 hours only per day lying on my bed reading Wattpad. and now rasa badan lemah je -__-

So i've decided to uninstall wattpad on my phone after 2 days. Actually i'm working on FYP. I need to prepare for defend proposal since there is few day left and only few hours tolak makan minum pi kelas waktu malas waktu tidur and so on. 

So masa tu tinggal sikit je. So I need to manage my time well. That is why decided to uninstall that since it take my time a lot. I cant control myself to stop if I've started. Annnnnnd decided to uninstill facebook, twitter and all social media excluded instagram to stop myself from living on social media planet.


So it just only few hours ago since I decided that but tangan ni dia macam automatic tau bila ambik phone, the first thing that I want to open up is social store which located all my social media account. But realize oh I just uninstall it after not seeing twitter icon so put away again my phone. It happened few times.


So bila dah jadi macam tu rasa my obsession for social media agak teruk jugak. So better do something. I want my free life where I can stand alone without phone. 


Faham?


Pernah juga fikir after habis belajar ni nak close all my accound for good but its such a waste as my old friends all there. So decide keep it but never use it. 


Hope my life will getting better after this.


Obsession is a disease. Only strong people can fight with it. 

Hope I'm strong enough :)



Feb 19, 2016

Insecurity

assalamualaikum and selamat petannng!


Bagi salam pun nak eksited hahaa.

***

Btw, saja nak tulis pasal dealing with insecurity. Alhamdulillah sepanjang aku hidup tak pernah lagi rasa insecure dekat someone sampai confidence level jatuh teruk. Apa yang aku perhati once your confidence level fell on your feet, some can lead to depression. 

So, tak payah rasa insecure sangat dekat someone. If you tengok dia cantik, jangan jangan and jangan sesekali compare diri kita dengan dia. Kalau tengok apa sahaja yang boleh buatkan kita rasa insecure, please jangan compare diri kita dengan mereka.

Just ingat ni,
Everyone dealing with theirs also.  

Aku so far alhamdulillah. Kalau rasa insecure pun sebab tengok kulit muka orang lelaki lagi bersih dari aku. Sis jeles okey :D


and tak payah laaa nak insecure sangat sampai your confidence level jatuh. thats not worth for you. there is so much things that you should happy for :)

Bersyukur dengan apa adanya. 


Aku suka baca confession some universities and few confessor have a problem regarding takde self confidence and so on. Some of them sebab masa zaman kanak-kanak dorang which people love to mock them.

Please everyone. Setiap ejekan budak-budak masa zaman kanak-kanak korang tu, tak payah ambik hati sangat.

Masa sekolah dulu aku pun selalu kena ejek hitam tapi sis chill jek. Sedihlah jugak dalam hati kecik tu tapi hey baaaanyak lagi benda lain yang membahagiakan. Bila makin besar, alhamdulillah lah they are matured enough to main ejek-ejek ni. 


Kalau ada memang nak kena makan terajang aku laaa kot. I'm quite aggressive sikit time sekolah. Hahaa memang ada jelaa budak lelaki yang kena gedebuk ngan aku :D


So nasihat aku, tonjolkan kelebihan yang korang ada untuk tutup apa yang korang tiada :) Ingat setiap orang ada kelebihan masing-masing.



Be happy, chin up and be brave to face the real cruel world.



Salam and xoxo.


Feb 12, 2016

#2 Lepak dan Sembang. Impian vs Harapan

assalamualaikum and heyho!


Since dua tiga empat hari ni macam rajin banyak sikit so izinkan saya merepek sementara mood tu ada. Kalau mood tu tengah travel, mungkin setahun sekali je kot baru entry baru wujud. Okey done.

***
Impian vs Harapan

***
Impian.

Kan aku selalu sembang macam-macam dengan mak aku. Dari soal jodoh dengan manusia sampai jodoh dengan mati pun sembang jugak.

Time aku jadi driver mak aku tengah sembang pebenda tah aku bagitau laaa impian aku nak kerja overseas. Mak tak pernah halang apa benda aku nak buat. Kalau kakak aku yang sulung tu dia jadi quite protective sikit. 

Sebab anak sulung kot. Entah.

Eh melalut. 
Sebenarnya nak bagitau 

Salah satu impian aku selain nak pi canada.

I want to stay at New York. Tak laa bermaksud nak settle down terus kat sana. Just nak stay at apartment with the view like this 


Gigih je. Macam kat kl tak ada lol :D

***
Harapan.

Harapan aku cukup aku dapat berjaya dunia akhirat. Dapat bahagiakan parents. Make my family proud and live with positive things all around.

Tak kaya pun tak apa. Tapi cukup dengan bahagia. Bahagia boleh buat kita rasa sentiasa cukup untuk semua benda. Berkat kot.

Jadi. Tak semestinya impian and harapan kena seiring. Impian aku memang tak realistic. Tapi, aku jenis bayangkan sesuatu pun dah boleh buat aku satisfied :D 

Berangan lah cerita dia. Hey, but kita kena ada impian! Either you nak achieve as you want or not.

***

Semoga terus kaya dengan iman and takwa. Semoga terus kaya dengan rezeki yang bermanfaat.



Psst: tengah cari orang yang aku boleh cerita benda merepek-merepek and they will never belittle me for the rest of my life. Lol :D 


Until then, bye. Much love. Xoxo