Jul 23, 2015

Vietnam Trip: KLIA2 Luggage Claim

assalamualaikum and helloooo.


Setelah seminggu lebih balik dari vietnam tambah balik tu busy kemas rumah apa sume untuk persiapan raya, baru ada mood rajin sikit nak update blog.


Tapi bukan nak update full trip ke vietnam. Untuk full trip memang aku malas nak menaip. Hahaa. Kalau rajin nanti aku cerita sikit demi sikit. And of course tak ikut turutan.


Untuk entry ni nak cerita pasal luggage claim kat klia2. Since it is my first time boarding flight through klia2, so agak confuse jugak laa.


Cerita diaaa,
Time balik from vietnam tu, im alone. Yang lain sume tiket malam and im the only one tiket pagi buta. Pfft. Sedih woi. Orang tidoq lagi aku dah check out hotel. 

Aku gerak pi airport awal sangat. Krik-krik alone at vietnam airport for almost 2 hours and a half. Takpe. Better awal dari tersangkut kat traffic jammed and tertinggal kapal terbang dan tersedu keseorangan. Cheewah! 


Psst. Its my very first time at my 22 years old naik flight sensorang uruskan everything on my own. Selalu ngan family, abah suruh pi sana sini, follow jaa.

I never told them ( iera, maya, fiza and baya ) my travel friends about this. Yang tau abah sorang je. Mak pun taktau sampai dah balik seminggu lepas tu kot baru mak tahu. Hohoooo.


Eh panjang pulak. Tajuk nak cerita lain. Hm tulaa suka cakap banyak mukadimah.


Haa masa pergi aku tak beli luggage. Balik tu beli sebab confirm beg over 7kg. Soooooo masa dah sampai klia2 tu (kemain jauh nak sampai tempat claim luggage)

I watched on the screen my luggage its a first luggage yang akan keluar. Tak tangkap gambar laaa suasana kat situ. Tapi there is a loooooot of conveyer there.


Screen yang aku tengok tu kat conveyer 5. So i thought my beg will be out at there. Punya aku pusing satu conveyor tu. Besaq okey. Takde pungg T.T kata first beg.

(Takde laa first beg. Dia tulis flight no sekian-sekian beg keluar bila. Gituuu)

Dekat 10-15 minutes laa jugak aku terpacak kat conveyor 5 tu then i decided to go to the workers there and asked different between first luggage and last luggage. Then he explained *angguk konan paham padahal blur lagi.


Then i go again at the screen to watched again for luggage on my flight. Baru aku perasan kat situ ada column tulis beg flight aku keluar kat conveyor 7. Pffttt.


Then i walked to conveyor 7, baru laaa nampak muka-muka yang aku kenal yang satu flight dengan aku. Tsk T.T


Dah ambik beg sume jalan lenggang kankung pi arrival gate. Takde sapa mai ambik sebab aku cakap takyah. Aku balik naik klia express jaa sampai kl sentral pastu naik ktm pi batu 3, shah alommm darul roundabout :D


Next.
Kalau rajin aku hapdate, okeyy!


Travel friends. kenal kat airport time tulaa except iera sebab iera kenal since zaman diploma lagi. Yang lain housemate iera kot? kat australia. Met maya, iera, me, baya and fiza.


I just love this kind of 'penghubung silaturahim' friendship. Macam erma and puteri being penghubung silaturahim i dengan jemahenons. Semua pun hebat-hebat.


May the friendship and happiness remain dengan rahmat kasihNya :)