Jan 19, 2015

Kenapa Lagu Apa Khabar Patut Menang?

assalamualaikum and morning sunshine :)


Kenapa lagu Apa Khabar nyanyian JoeFlizzow and Sonaone patut menang untuk Anugerah Juara Lagu ke-29, AJL29 dari perspective seorang azilaa yang buta music but she can get into any range of music while study? Ehey.

*budak ni telinga sumbat lagu the bunny the bear pun still boleh faham act 13,14 and 15 transport policy. K enough.


Back to main issue, sebenarnya aku pun sebelum malam tadi. Malam AJL29, aku rasa annoying nak mam dengan lagu Apa Khabar tu. Sebab kita just dengar part 

Aku tanya apa khabar?
Aku tanya apa khabarrr?

Bahagian rap dia memang jadah haram nak faham sebabkan laju, need high concentration untuk tahu apa yang joe flizzow rabankan.


Sebabkan malam tadi rasa annoying tu dah memuncak kot? Aku pun try google lirik dia. Hey jangan tak tahu. This is first malay song yang aku google dia punya lirik. I need to know why and why people create this song.


*masa ni, juara belum di umumkan. But dah habis all 12 finalist.


Dari google lirik, bersambung dengan sejarah too phat, lagu-lagu sebelum and banyak lagilah termasuk nama betul diorang. 

Sebab lagu Apa Khabar tu tak guna bahasa yang puitis which need me use effort to understand. Apa yang di fahamkan, kalau lagu yang ditulis oleh Malique, its moreeee puitis. Tak search lagi semua lirik lagu too phat.


But i've read Malique's twitter :) suka bahasa yang dia guna. 


Dan bila lagu tu di umumkan juara, i've no doubt on that. It's such a beautiful song. A beautiful friendship song even lagu Roman Cinta give me a goosebumps masa dorang perform.


From that, i learn, appreciate others artwork. Dan jadi sedih tengok keyboard warriors comment.  


*jangan tak tahu, aku pun google sekali kriteria juri dalam tentukan pemenang cemana. Antara satu nya sampai tak lagu tu dekat penonton. Mungkin lagu tu sampai kat juri tapi tak sampai di hati si tukang caci.



Last from me, to johan ishak, cairil edrin, sonaone and people behind you guys. Dont read people comment. If i'm hurt reading that, apatah lagi korang.


Bye. Xoxo
Ila


P/s: banyak lagi nak cerita tapi panjang pulak entri ni. Ahaa bye

No comments:

Post a Comment