Nov 30, 2015

2D1N Gunung Ledang

Assalamualaikum andddd hellooo!



teaser sikit gambaq ataih gunung ledang


Lama woih sis tak update blog. janji nak update entry vietnam kelaut teruih. sis tak rajin laaa plus mood tu susah betul nak mai.


soooooooooo kira burn laa kot entry vietnam tu. biar tersimpan kemas dalam kepala sis jelaaa. lels :D


Btw, on 27 and 28 nov sis and bebudak Extrec club under UniKL MITEC pi hiking kat Gunung Ledang. Sis ni memang dah lama teringin nak mendaki. Sesaja nak rasa cemana pegi dia. Ni kira first time laaa. Kemain kau, first time mendaki terus nak naik gunung, bukit-bukit takmau ehh. Hahaaa 


Masa hantar nama dekat syahmi, sis hantar sorang je sedapkan hati nanti kenallah dengan girl memana yang follow trip ni. Sekali tu, salina and syu ikut juga. Berjoget jugak laa masa syu bagitau dia pun follow. At least, ada juga few people yang sis kenal. Yang lain tu bukan tak kenal, tapi boleh jadi awkward level 1000 nak gurau over sangat pun. Ahaaa


Fitness memang awal-awal cakap kelaut sangat. A week before hiking konon nak jogging. Tapi dia taktau ke sebenarnya tidur tu lagi menarik perhatian? Eheheheeer :p


Just buat stretching jelaa before nak start. Tu pun memain sebab memasing dah semangat nak panjat. Lepas tu, dekat tangga mahligai nak ke bukit semput pun dah mengah. LOL. 



to be continue.. roommate ajak lunch :p
bye!





Aug 13, 2015

Vietnam Trip 2: Hati-hati dengan taxi scammer

assalamualaikum and evening peopleeee!



mihihii dah sebulan kot trip aku tu, ni baru nak masuk entry kedua. malas woih nak update. rasa nak kepam jaa all memories dekat dalam kepala ni. tapi nanti takde laa lesson learned journey aku ni kann dekat orang. hahaa 


sebabkan aku malas, so gambar aku guna google punya jelaa eh?
gambar pun tak masukkan lagi dalam laptop. hmm. sebab bila cuti ni jarang gila nak bukak laptop. handphoneee jaa. ni sebab rajin sikit nak update blog guna laptop, kalau tak biasa guna handphone je. ehee


okey pasal teksi dekat vietnam. senangggg sangat nak dapat. dont worryy. 

tapi make sure cari teksi yang berdaftar bebetul. VINASUN TAXI IS A BEST CHOICE!

ada kisah disebalik perjalanan kitorang.

masa sampai kat vietnam, keluar je dari arrival nak cari teksi. ada sorang mamat approach kitorang. dia tunjuk business kad which he's one of the worker for vinasun teksi. masa tu aku dah tau tu scammer. sebab aku ada baca dekat satu blog brother ni jangan follow kalau ada orang approach even dia tunjuk card dia tu worker Vinasun.

tapi masa tu aku kat belakang which dia approach kawan aku pastu kitorang tak discuss pape lagi terus dia ambik luggage kawan aku and lintas jalan nak pi kat kereta dia tu. hehh! aku cakap dekat diorang, jangan ambik teksi tu. pi kat hujung kiri baru teksi yang bebetul punya. 

one voice never being heard. hahaa.

naik berhimpit sebab kitorang 5 orang. tu teksi toyota vios. half way keluar dari airport dia minta kitorang USD 8. aku ingat per car. its okey laa memang aku baca rate macam tu pun. sekaaaaaali dia minta USD 8 per head kot. PER HEAD! which kitorang ada 5 orang so total USD 40 and in ringgit RM 160 u knowww. flip table.

masa dia minta duit tu kitorang dah decide nak turn back to airport dah. dia dah laa tak reti cakap english. so macam ayam ngan itik bercakap. aku dah laa duduk dekat sebelah driver rasa nak ketuk je kepala mamat tu. terus lancar aku cakap english tauu. flip hair. 


tapi.

teruskan perjalanan jugak since yang follow trip ni kaya-kaya. hahaaa tipu. still ada emergency money laa. then the driver bawak kitorang dekat jalan somewhere dekat belakang bangunan. kiorang semua dah cuak okeyy. sebab dia call someone and cakap bahasa diorang mana nak faham. kot dia panggil geng nak culik keeeee. minta simpang!


and dia u-turn balik and pi dekat petrol station. aku cakap kat diorang elak dia minta extra bayaran. then maya cakap, ni kalau dia minta extra charge untuk isi fuel, kita naik teksi lain okey. but he didnt. dia tunggu kawan dia dengan van yang lagi besar and selesa. yang ni pandai juga cakap english. so even kena tipu jumpa orang yang pandai english, feel better sikit. takde extra charge. sebab diorang divide USD 40 tu.

then selamat samapi hotel. tu jelaa sesatunya bitter experience masa kat vietnam. yang lain just okeyyy


so for those yang first time nak pi vietnam and pegi sendiri without travel agency. 

first. 
dalam flight air asia tu ada buku reference for tempat travel yang air asia fly. baca. there is lot of information there. dekat situ pun ada tulis fare for teksi sampai bandar ho chi minh. lelain information untuk negara lain pun ada.

then.
before nak pegi tu, read a lot. google everywhere. sebab nak feel the situation and get some information.

so dari pengalaman aku.

kalau nak naik bas pi bandar ho chi minh tu from airport,

keluar dari arrival hall. bas belah kanan then teksi belah kiri.

kalau naik teksi pegi hujung belah kiri sampai ada jumpa teksi yang camni bebanyak.
 VINASUN TAXI

dalam flight tak silap aku dia tulis naik teksi ke bandar around 117 000 dong
naik bas around 5000 dong 

tapi masa aku balik,

dari hotel aku. Thanh Thu Hotel - Airport

around 123000 dong tak silap. but i just give the driver 150 000 dong as i feel satisfied so why not some tips right? hahaaa time ni duit dong tak habis lagi, boleh laaaa bagi extra. luls.

kalau nak balik tu, suruh je receptionist tu call kan for teksi. aku decide 5.30 pagi check out hotel since flight pagi kan. awal wei aku siap. patut aku suruh receptionist tu panggil teksi pukul 6 pagi. tapi since awal sangat aku siap suruh jelaa 5.30 pagi. sebab takut jem je area bandar tu.

masa tu risau jugak sebab kalau kat malaysia 5.30 pagi tu gelap lagi kot and im alone. cuak sikit. but keluar pintu bilik nampak tingkap lega sikit sebab dah terang. hiks

and sampai malaysia dengan selamat sensorang.


tu jelaaa untuk pengalaman kali ni. hm college mate aku ada pi vietnam. and from his insta aku nengok, dia punn kena tipu dengan teksi tapi aku tak tanya laaa dia kennn sebab tak rapat mana punnn. hahaaa

so till we meet again.
pasni aku update pasal Thanh Thu Hotel pulak okey?
tapi bila tu tak janji. muahhh!

Jul 23, 2015

Vietnam Trip: KLIA2 Luggage Claim

assalamualaikum and helloooo.


Setelah seminggu lebih balik dari vietnam tambah balik tu busy kemas rumah apa sume untuk persiapan raya, baru ada mood rajin sikit nak update blog.


Tapi bukan nak update full trip ke vietnam. Untuk full trip memang aku malas nak menaip. Hahaa. Kalau rajin nanti aku cerita sikit demi sikit. And of course tak ikut turutan.


Untuk entry ni nak cerita pasal luggage claim kat klia2. Since it is my first time boarding flight through klia2, so agak confuse jugak laa.


Cerita diaaa,
Time balik from vietnam tu, im alone. Yang lain sume tiket malam and im the only one tiket pagi buta. Pfft. Sedih woi. Orang tidoq lagi aku dah check out hotel. 

Aku gerak pi airport awal sangat. Krik-krik alone at vietnam airport for almost 2 hours and a half. Takpe. Better awal dari tersangkut kat traffic jammed and tertinggal kapal terbang dan tersedu keseorangan. Cheewah! 


Psst. Its my very first time at my 22 years old naik flight sensorang uruskan everything on my own. Selalu ngan family, abah suruh pi sana sini, follow jaa.

I never told them ( iera, maya, fiza and baya ) my travel friends about this. Yang tau abah sorang je. Mak pun taktau sampai dah balik seminggu lepas tu kot baru mak tahu. Hohoooo.


Eh panjang pulak. Tajuk nak cerita lain. Hm tulaa suka cakap banyak mukadimah.


Haa masa pergi aku tak beli luggage. Balik tu beli sebab confirm beg over 7kg. Soooooo masa dah sampai klia2 tu (kemain jauh nak sampai tempat claim luggage)

I watched on the screen my luggage its a first luggage yang akan keluar. Tak tangkap gambar laaa suasana kat situ. Tapi there is a loooooot of conveyer there.


Screen yang aku tengok tu kat conveyer 5. So i thought my beg will be out at there. Punya aku pusing satu conveyor tu. Besaq okey. Takde pungg T.T kata first beg.

(Takde laa first beg. Dia tulis flight no sekian-sekian beg keluar bila. Gituuu)

Dekat 10-15 minutes laa jugak aku terpacak kat conveyor 5 tu then i decided to go to the workers there and asked different between first luggage and last luggage. Then he explained *angguk konan paham padahal blur lagi.


Then i go again at the screen to watched again for luggage on my flight. Baru aku perasan kat situ ada column tulis beg flight aku keluar kat conveyor 7. Pffttt.


Then i walked to conveyor 7, baru laaa nampak muka-muka yang aku kenal yang satu flight dengan aku. Tsk T.T


Dah ambik beg sume jalan lenggang kankung pi arrival gate. Takde sapa mai ambik sebab aku cakap takyah. Aku balik naik klia express jaa sampai kl sentral pastu naik ktm pi batu 3, shah alommm darul roundabout :D


Next.
Kalau rajin aku hapdate, okeyy!


Travel friends. kenal kat airport time tulaa except iera sebab iera kenal since zaman diploma lagi. Yang lain housemate iera kot? kat australia. Met maya, iera, me, baya and fiza.


I just love this kind of 'penghubung silaturahim' friendship. Macam erma and puteri being penghubung silaturahim i dengan jemahenons. Semua pun hebat-hebat.


May the friendship and happiness remain dengan rahmat kasihNya :)

Jun 25, 2015

G'day

Aassalamualaikum peoplee. 


Currently 1.03am, 8 ramadan. June 25th. Ehey.


Tadi, around 4pm. Result sem 2 for degree release. Hm tak harap tinggi sangat, rendah pun tak. Just i've my target tapi kalau tak achieve pun I tak kisah :) saja suka-suka buat target. Lagipun its for my self satisfaction. Nak tengok kemampuan I macam mana. Hahaa.


Alhamdulillah, it come out well :)

Siapa tak happy kan? 
Tapi happy simpan sendiri.
Share happiness only with people who always support me. Family, juairah, yermak, jelitawan :)


Tapi, takut actually. Takut tak boleh nak maintain.
I dont want to climb too fast as i might be can fall down.


Tapi apapun thanks to people who always support me. Zuhairahhhh, nak kena mention banyak kali hahahaaaa sebab dia banyak ada time aku meroyan, gembira eh semualah.


May success always be with us, insyaAllah. Amin :)




See again
Xoxo; ila



Jun 15, 2015

This Girl Random Story

assalamualaikum and hellooooo people!


Just chilling at home after 3 days back from Johor. eheee. Been busy with final then heading to kona's wedding with zuhairah, syue and ajudzu. hahaaa then going back again to Johor for Yayasan Bank Rakyat program preparation.


and now here I am. baru boleh relax sementara menanti puasa yang akan tiba less than a week! Semoga dipanjangkan usia untuk bertemu ramadhan kali ini. amin :)


exam? so far all of the papers just okeyy. thanks a lot for those who help me. I'm not really a study person but when people around me study then i'll study. ahaaa

Tini, jijan, pejo, akmal, nizam, syue, salina, kakten and zuhairahhhhh haruslah masuk kawan susah senang belajar account tapi banyak tidur je hahaaaaaa seriously a night before paper account tu we all study macam ni macam tu je faham kan some terms and acc equation such thing and end up tidur and wake up again for subuh then continue to remind for esei part. heeeeee tapi zu tu study gitu gini nanti acc mark dia for sure lagi tinggi dari I. hahaaa sebab soalan pilihan I just buat dua instead of 3 we should do. whatever *rolling eyes

yang lain okey kot. tinggal warehouse je hm hmmm last time when I diploma, I get B- for that subject. ah whateverrrrrrr


then after exam habis khamis 4th jun tu kemas kemas barang then esoknya shot pi perak for kona's wedding. thanks ajud and zuhairah. no thanks to ajud for being our driver all the way from Johor to Perak. my first long-journey naik kereta. before ni Kelantan-Selangor from my house pun takda laaa jauh sangat. around 4-5 hours je. ni nearly 8-9 hours kot. sebab banyak berhenti and ajud bawak veryyyyy careful. heheee





pastu pi kenduri tu sempat pi Kellie Castle. hahaaaa pastu balik terkejar-kejar mandi apa semua pastu lambat pi bus station pastu bas dah siap keluar simpang nak tinggalkan I and syue. nasiblaaa Allah tu nak tolong. thanks Wafiq and friend send us to bus stop. sorry susahkan. sorry wafiq kena drive lelaju sebab nak kejar bas punya pasal :)


then balik Johor for YBR program preparation.


this part is veryyyy best part!

never imagine I can be a dancer. lol. at first masa first day perkampungan YBR tu, ajk don't have any activities to do. just some AJK je like emcee and AJK for hostel. me? AJK for makanan, kebajikan and kerohanian. hahaaaaaaaaa tapi macam hape tunggang langgang sebab nak balance dengan dancw.

at first we all join dancer for gimmick show for program closing but it turn around being a dancer for the show! training? super duper tired.

we need to remind all the steps within a day. since the program on Wednesday. we start practice for serious on Monday so there is a few days left. I thought we manage to remind all the steps 3-4 hours. and continue again at Monday evening to give it more better. malam and selasa we just practice to make the steps sama. better and better. memang sangat penat. 2nd day kaki sakit. first day rasa nak give up. Thanks nisaaaaaa, if nisa say she want to give up for sure i'll follow her. tapi dia tak give up so i'll just joining too. hee gediks en ikut orang


Baju kotor banyak sebab peluh je. hm hmmm. hari rabu dah tak training sebab prepare for participant program to come. oh program start at 12pm. with lunch first. so farid and I incharge for food to make sure they all eat. pastu kena entertain for vvip makan lagi. nasib ekau busuk apa sume muka selebet entertain vvip makan. hahaaaaa kesahhhhh


for the program, we don't have enough rehearsal for full flow of the program since task for emcee need to be change for the very last minute. so we rehearsal without proper guide from emcee. memang tawakal sangat. program besaqqqq weiii. hhahaaaa but everything went well. yeay!!


thanks to en ijad, en syafiq, staff mitec, RLD family, art & culture dancer and to all who involve in this program. memang program yang sangat bestttt! meh layan gambaqqq


we tried kudang kepang too!

my first time make up tebal gilaaa pakai bulu mata pelsu. hmm I wonder how che ta can wearing that. pelik kottt. it really bother my view. hahaaa

this one decorate by hafiz and nizamm. seriously terpegun kejap jelaaa. hiks

the kudang kepang guys. orang orang kuat RLD too

emcee of the dayyyyy. hahaaaaa

meeeeee. first time being a dancer. haaaaa


this one memang buat I gelak besar. farid pakai bulu mata palsu. macam mana entah dia boleh pakai. aku nak pakai pun terkial-kial. hehh

 flag off for the program. see u guys again!



me and syue. mata makin sepet make up. lagi bila senyum Nampak gigi. peeeeelik gilaaa





okeyyy. that's all
till then, byee!
xoxo, ila


 

May 24, 2015

Final Sem 2

assalamualaikum ,


Berhabuk sangatt blog ni. Sorry sayangggg. Last update pun masa januari after juara lagu. Now dah bulan 5 nak masuk 6 dah. Bapeee bulan dah tu. Hewhewww but still at same year. Lagi sedih kalau setahun sekali je update. Hahahaa!


Okey.
Minggu final dah start datang balik. Paper start rabu yeay! Lambat gilaaa start. Heh. Orang dah habis kita last day pun ada paper lagi. Wuwuwuuu.


Jadual exam.

Rabu/27Mei/2.30pm
Warehouse management

Ahad/31Mei/2.30pm
Etnik

Rabu/3Jun/9.00am
Custom

Khamis/4Jun/9.00am
Account



May Allah ease everything. 
Too much happen in this sem. Hope it wont bother me to get good result. As niat I just nak my parents smile on my achievement je. 

So benda-benda yang langsung tak contribute dengan my life memang I put aside jelaa. As long im okey. It will be okey InsyaAllah.


Because, they witness how hard im am to keep positive all the time that everything will back to normal. But all the positive that i keep just disappear when people doesnt help it at all. So i'm give up.


I know give up people mean they are failed. Tapi takpe laa. Better be this way. 

There is a lot actually i want to share. But sometimes, some story better keep it myself. 


May Allah be with you always. Good luck. Chin up and put smile on your face. Dont show your sadness. Be a good actress. Dont let other know your sadness. Sebarkannn kebahagian. Sebarrrkan positive vibes. 



Haha. Should stop this.
Till then,
See you in next entry :)



Jan 19, 2015

Kenapa Lagu Apa Khabar Patut Menang?

assalamualaikum and morning sunshine :)


Kenapa lagu Apa Khabar nyanyian JoeFlizzow and Sonaone patut menang untuk Anugerah Juara Lagu ke-29, AJL29 dari perspective seorang azilaa yang buta music but she can get into any range of music while study? Ehey.

*budak ni telinga sumbat lagu the bunny the bear pun still boleh faham act 13,14 and 15 transport policy. K enough.


Back to main issue, sebenarnya aku pun sebelum malam tadi. Malam AJL29, aku rasa annoying nak mam dengan lagu Apa Khabar tu. Sebab kita just dengar part 

Aku tanya apa khabar?
Aku tanya apa khabarrr?

Bahagian rap dia memang jadah haram nak faham sebabkan laju, need high concentration untuk tahu apa yang joe flizzow rabankan.


Sebabkan malam tadi rasa annoying tu dah memuncak kot? Aku pun try google lirik dia. Hey jangan tak tahu. This is first malay song yang aku google dia punya lirik. I need to know why and why people create this song.


*masa ni, juara belum di umumkan. But dah habis all 12 finalist.


Dari google lirik, bersambung dengan sejarah too phat, lagu-lagu sebelum and banyak lagilah termasuk nama betul diorang. 

Sebab lagu Apa Khabar tu tak guna bahasa yang puitis which need me use effort to understand. Apa yang di fahamkan, kalau lagu yang ditulis oleh Malique, its moreeee puitis. Tak search lagi semua lirik lagu too phat.


But i've read Malique's twitter :) suka bahasa yang dia guna. 


Dan bila lagu tu di umumkan juara, i've no doubt on that. It's such a beautiful song. A beautiful friendship song even lagu Roman Cinta give me a goosebumps masa dorang perform.


From that, i learn, appreciate others artwork. Dan jadi sedih tengok keyboard warriors comment.  


*jangan tak tahu, aku pun google sekali kriteria juri dalam tentukan pemenang cemana. Antara satu nya sampai tak lagu tu dekat penonton. Mungkin lagu tu sampai kat juri tapi tak sampai di hati si tukang caci.



Last from me, to johan ishak, cairil edrin, sonaone and people behind you guys. Dont read people comment. If i'm hurt reading that, apatah lagi korang.


Bye. Xoxo
Ila


P/s: banyak lagi nak cerita tapi panjang pulak entri ni. Ahaa bye

Jan 11, 2015

Try test.

assalamualaikum and helloooo!



This girl aa.
So gewdix. She just tried an apps tu see when she will get married. Hahaaa. So yeah, lets see the result



Hahaaaa. Based on the apps, i'll get married on june 6th, 2016! Which is next year. LOL. And its because of love. Hihii. 


Hey the apps also said i'll go to paris for my honeymoon. LOL. I just dont like that place since there is soooo many people go there. Because of love city? No no. I thought, menara pisa more sweet than that. Hahaa.


My target is actually on 2018. Which when im turn to 25. But we do not know His plan right. So just wait and see.


June 6th, 2016
or
August 18, 2018
or
?


Just wait and see. Sabar. Dia tahu mana baik :)
Much love.
Ila



Jan 4, 2015

New Year!


assalamualaikum and helloooo gais!



K. It is have been 5 months since my last entry. pity you blog! Sorry i spend too much time on twitter. Okey 2014 just say good bye! And now it is currently 2015 and i'm turning 22 in this march! cepatnya masa. Baru rasa semalam habis espiem. Heh! 


Eh tak lupa, happy 4th anniversary to you blog! 4 years you are with me. If I dah ada anak and deret setahun satu, dah 4 anak I ada tahu. Hihii.


My new year start well. Not so well laa since i've final exam. Eh I just further my study. Same place same environment. I just too love mitec you know. Hiks


New year spend well with the ladies

At first, ateen and shitah join us but they just stayed for a day. The rest, we spend time together with mimi, sya, ziyra and me.


Budak ni tak ingat exam still ada dua paper tinggal. mentang gap 6 hari kennn. Whatever it is my notes are ready. Just need to do some revision. *ayat nak sedapkan hati.



Btw, thanks korang. 3 days 3 nights spend well. Thanks for the time. Sorry not invest much since mara tak dapat lagi :( 

Thanks for the warm words. I'll try my best but to promise to make it happen for every sem, dont know either i can make it or not.


You gais know me well rite. i'm the one who's not put much effort on study. Korang start study, I layan korea. Korang masuk tidur, I baru hegeh-hegeh bukak notes. You guys bangun tidur, I dengan cerita korea lagi. 

Sampai korang yang stress tengok my time management. I know i'm not take things serious but can deadly serious if the situation need me to so. Hiks 


Just, continue praying for each other success okey? Hope our path will be ease by Him. 




Happy New Year everyone.
Much love;
Ila