Mar 9, 2013

Pandang rendah

assalamualaikum babyboo. ihiks




ini cerita lama, aku malas dan baru terasa nak menulis. sekarang.
dulu abah pernah cakap, jangan pandang rendah pendatang asing dekat tempat kita. mungkin mereka lagi berilmu dari kita. aku hanya diam. dan buat hal sendiri. malas nak endah.



itu cerita tahun lepas. mungkin aku di semester dua atau tiga. aku lupa.
dan ini cerita tahun ini. di semester ke empat, lecturer aku madam zuhra. kembali ingatkan aku apa yang abah pernah cakap. jangan pandang rendah walau apa pun pekerjaan orang buat.



beliau pernah follow her husband to oversea. dan buat kerja-kerja yang bagi sesetengah orang kita pandang sebelah mata. konon tak class laa kerja tu. paling kurang kerja kena bawah aircond, kenn? we all asked her, with her degree why she didn't apply any job that suit with her. the she replied, payah. dia ada anak yang nak kena take care. 



then madam zuhra cakap, mana tahu bangla ke, nepal or watsoeva yang kerja as a tukang sapu or others is actually hold a degree? master? who's know. aku faham mentaliti sesetengah orang malaysia. suka pandang rendah. mungkin juga aku.


maka di sini ingin aku tekankan, pandang diri sendiri tak payah nak dok kutuk, maki or pandang rendah dekat orang. even they all tak berpelajaran pun, paling kurang diorang lagi banyak pengalaman hidup dari uols. kan? 
 
chillex.



2 comments: