Jan 24, 2013

Salam Maulidur Rasul

assalamualaikum ,

Dia kekasih Allah
Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa

Ku pujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Didalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat

Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya ku amalkan sunnahnya
Moga didunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat

Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku ditaman syurga

Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Beerti cinta kepada Allah




SALAM MAULIDUR RASUL :)


 


p/s: mungkin kurangnya pendedahan sejarah rasulullah berbanding cerita fairytale mahupun dongengan barbie atau power rangers dan lain-lain yang membuatkan anak kecil tidak kenal agama sendiri. seterusnya terus membesar dengan membawa hanya islam di sijil lahir. 


jelasnya di sini, membunuh akan membuatkan 'mereka' kelihatan jahat di mata dunia. maka agenda membunuh anak muda pewaris agama melalui hiburan merupakan titik tolak untuk mereka menjatuhkan islam yang sedari dulu di pandang besar oleh kuasa asing. 


bacalah sejarah tamadun islam. dari zaman kebangkitan serta kejatuhan. kerana pembesar yang lalai dengan hiburanlah maka sedikit demi sedikit kepicangan dalam pentadbiran islam berlaku. jangan tertipu dengan keindahan dunia kerana yang indah itulah duri kepada diri.


choose well. untuk hidup yang baik atau tidak. kerana perjalanan kita bukan terhenti setakat bila kita mati. 


case1
emak: adik dah besar nanti nak jadi apa?
anak : adik nak jadi power rangers! adik nak selamatkan dunia.
emak: bagus anak mama..

case2
emak: adik pakai baju ni ye. nanti nampak macam princess.
anak : okey mama! nanti mama beli mainan barbie bebanyak yeee..


mentaliti sesetengah anak kecil zaman sekarang. it's reality. orang ada cakap melentur buluh biar dari rebungnya. so yang mana baik boleh jadikan teladan. dan yang tak baik kita hindarkan.


selamat bercuti btw :)


Jan 23, 2013

Fever

assalamualaikum and evening people,


my mum just called me an hour ago, she's told me that my family. yang ada kat rumah sekarang having a fever. and also, my mbah wedok ( jawa called grandmother as a mbah wedok while grandfather is mbah lanang ) warded since a week ago cause of kidney failure. actually she's need to do a dialisis for that, but maybe she's skip doing that so it's effect to her stomach. i don't know the detail. hope everything gonna be okey.


like seriously i'm here studying in johore, so sometimes being worried far apart with them. may Allah protect them. insyaAllah. amin. i'm keep praying for their health.


the weather nowadays also one of the effect of the fever. so for you guys, please don't skip to take mineral water. so yeah. keep praying and put your trust on HIM :) 


dengan nama Allah, aku berserah kepadaNya. insyaAllah
btw, tomorrow is maulidur rasul. and it's thursday. puasa sunat jom. sesama kita mencari redha.


 
 


time belajar biar bersusah-susah. supaya lagi beringat - mak


Jan 16, 2013

dengan indah

assalamualaikum ,


Ku katakan dengan indah, dengan terbuka hatiku hampaSepertinya luka menghampirinyaKau beri rasa yang berbeda mungkin ku salah...Mengartikannya yang ku rasa cinta
Tetapi hatiku selalu meninggikanmuTerlalu meninggikanmu, selalu meninggikanmu
Kau hancurkan hatiku, hancurkan lagiKau hancurkan hatiku tuk melihatmuKau terangi jiwaku, kau redupkan lagiKau hancurkan hatiku tuk melihatmu
Membuatku terjatuh dan terjatuh lagiMembuatku merasakan yang tak terjadiSemua yang terbaik dan yang terlewatiSemua yang terhenti tanpa ku akhiri

sebenarnya aku dah lama nak try main lagu ni guna gitar. tapi apakah daya aku tak reti main gitar! mungkin future husband aku nanti aku paksa suruh mainkan untuk aku. mungkin. kalau beliau bukan jenis tangan kayu mungkin boleh. dan kalau tangan kayu. kuburkan saja angan kamu azila! tapi sebenarnya lagu ni meaning dia bukan jenis bahagia sweet. lagu patah hati kot. SO IF YOU KNOW WHY STILL YOU WANT YOUR 'FUTURE HUSBAND' PLAY IT AZILAA?! entah. sebab aku suka lagu ni :)

naaaa aku sebenarnya bosan. this sem will be boring sem maybe. tak ada pembakar semangat dah. key semangat tu ada laaaa sikit. tapi well aku jenis suka cari something yang boleh buat mood turn on. macam having crush on someone. bukan maksud aku jenis crush, weeeeei aku suka dia gila babs! tak. crush saja suka-suka. gituuu. macam kalau nampak dia mood happy on. tak nampak pun still happy tapi kalau nampak lagi happy. 
aaaa, i need to search someone who's can turn my mood on. tak rasa bangga ke jadi pembakar semangat orang? patut bangga tau. okbai.
well this is my written. idk is it poem. gurindam. pantun or what. just read it and enjoy!
entah.walau aku tahu engkau sudah tiada.bayanganmu tetap ku carimenanti keajaiban tiba.jika ada kau dimana-mana.


the title i just put entah. because i don't know entah kenapa im still searching people who's not around. take care :)

Jan 9, 2013

a week before new sem

assalamualaikum,
pekabar semuaaaa. okey memang cuti ni malas gila nak update blog. idea ada tapi malas malas malas ! shuhhhhhhhhhhh kau malas!


key keyy. a week before new sem start, aku jadi kakak aku punya babysitter. okey bukak babysister anak kakak aku. bilamasa pulak depa kawen. tapi kakak aku! kekekeee. sebab dia tak berapa terer nak drive so aku laaa yang guide dia.

actually since wednesday last week aku berkampung dekat putrajaya. okey time tu banyak saaaaaangat dugaan. dengan side mirror patahnya. engkau tahu first time aku pergi alamanda boleh pulak side mirror patah langgar tiang batu kat carpark alamanda tu. apa punya malang nasib. punya laa aku sensorang gulung soletep merah besar tu bagi dia okey sikit laaa. kalau dak terkulai ke side mirror tu since ada wayar apatah sambung dengan side mirror tu. huuuu sedih au. dah ler sensorang, hujan lebat gila plak tu. nasib jenis carpark berbumbung.


lepas tu hantar bengkel, okey aku suka gila bengkel ni. kembara suci sdn bhd nama dia. owner dia malay. first time tau nampak bengkel kereta besar owner melayu. lepas aku hantar kakak aku kerja/internship, aku pergi laa bengkel tu since ada sorang worker tu suh datang awal sikit sebab kalau lambat nanti banyak kereta depa nak repair. aku pun okey je since aku takde bende nak buat. tapi pagi tu depan ada meeting plak. lama katanya.


so ada sorang worker ni offer aku hantar balik rumah then nanti if kereta dah siap they will call me. dengan aku tak bape pro nya jalan dekat putrajaya ni, memang sesat laaa kenn aku bawak orang tu. kahkahkahh. and you know what, people yang hantar baik rumah tu dia punya owner kott. OWNER. i was likeee, WOAAAA. muda lagi in thirthy something i think. respect sama lu laa brother. jiwa kental. bukan senang weh nak business business ni.


aku malas nak cerita part depa tak call aku lepas kereta siap tu. ciss! just think positive they forget to call. since aku pun bangang gak time tu lupa nak ambik contact number bengkel tu. my bad my bad. melayang duit teksi. elaun januari aku banyak habis sebab betulkan side mirror tu. nasib abah ganti :p heheeee. (repair kereta tade discount for student ke?)



apa pun pengalaman. bila lagi nak merasa duduk tempat orang ye dak. bila lagi nak ada pengalaman conduct sendiri bila kereta rosak kan? belum lagi tayar pancit tepi jalan. can't imagine camne nak buat kalau jadi camtu. 


lagi sehari dekat putrajaya ni, malam esok dah nak gerak balik johor. new sem will start next week. hope sem 4 more better than before :)





*ada sorang worker dekat kembara suci tu handsome. wootwooot. bukan handsome sebenarnya. manis. datang jer bengkel, mesti muka dia dulu aku nampak. sape nama bang? ekekekkeee :D
 


peace! :D