Dec 28, 2012

hanya penyebab.

assalamualaikum and salam ukhuwah sahabat.



triple weeks ago kalau tak silap, kawan abang aku meninggal. muda. 21 tahun. penyebab, electric shock. innalliah. al fatihah untuk beliau.


then i asked my brother. because he's study major in electric. 
"nuar, kau tak takut ke main dengan electric so on ni? kena electric, naya jerr"

abang aku cakap,
ek eleeee. nak takut buat apaa. benda tu penyebab kau meninggal je sebenarnya. kalau dah sampai masa. meninggal juga. ni sekarang ni pun kau boleh mati apa, mati tercekik makanan.
( time kitorang sembang tu time tengah makan )


then i just realise, excident, meninggal kena bunuh. tergelincir in toilet, meninggal sebab demam panas is only the reason. kalau masa dah tiba, who are we to deny? kan. sedangkan orang yang tak sakit apa pun kadang boleh meninggal dalam tidur. siapa kita nak tentukan how the way we want to 'go'


so the conclusion is masa kita tak panjang mana sebenarnya kalau di fikirkan. the next day is only gift He give to us to be better. to change. 

I watch some video on youtube, the quotes really touched me. 
"hidup ni bukan sekadar belajar dan bekerja. lebih daripada tu sebenarnya..." lebih daripada tu which is actually kita ada lagi tanggungjawab sebagai manusia. sebagai hambaNya. mencari redha hidup. niat hidup sebenarnya untuk apa.


;appreciate your life. it is a gift He give to us.


 


No comments:

Post a Comment