Dec 30, 2012

2 years.

assalamualaikum fellaaaaaaaaaaass





today is my blog anniversary! 
happy 2 years zilaisachi.
thanks for being with me for this time. sharing with people all my thought. opinion and others. love you :) really.





Dec 28, 2012

hanya penyebab.

assalamualaikum and salam ukhuwah sahabat.



triple weeks ago kalau tak silap, kawan abang aku meninggal. muda. 21 tahun. penyebab, electric shock. innalliah. al fatihah untuk beliau.


then i asked my brother. because he's study major in electric. 
"nuar, kau tak takut ke main dengan electric so on ni? kena electric, naya jerr"

abang aku cakap,
ek eleeee. nak takut buat apaa. benda tu penyebab kau meninggal je sebenarnya. kalau dah sampai masa. meninggal juga. ni sekarang ni pun kau boleh mati apa, mati tercekik makanan.
( time kitorang sembang tu time tengah makan )


then i just realise, excident, meninggal kena bunuh. tergelincir in toilet, meninggal sebab demam panas is only the reason. kalau masa dah tiba, who are we to deny? kan. sedangkan orang yang tak sakit apa pun kadang boleh meninggal dalam tidur. siapa kita nak tentukan how the way we want to 'go'


so the conclusion is masa kita tak panjang mana sebenarnya kalau di fikirkan. the next day is only gift He give to us to be better. to change. 

I watch some video on youtube, the quotes really touched me. 
"hidup ni bukan sekadar belajar dan bekerja. lebih daripada tu sebenarnya..." lebih daripada tu which is actually kita ada lagi tanggungjawab sebagai manusia. sebagai hambaNya. mencari redha hidup. niat hidup sebenarnya untuk apa.


;appreciate your life. it is a gift He give to us.


 


Dec 12, 2012

The 300.

assalamualaikum  and salam ukhuwah :)


seminggu tak update. bukan tak ada idea. just tak ada mood nak mengarang. ini pun bukan nak berkongsi pandangan atau pengalaman harian. hanya nak berkongsi ayat-ayat yang Dia turunkan untuk panduan kita. 

by the way, this is my 300 entries. and I hope, it will give you a benefits untuk urusan seharian. untuk mentarbiahkan diri. untuk sesama menjaga hati dari titik hitam. insyaAllah sama-sama kita berusaha ke arah itu :)


1st;
"Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang ia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji). Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat yang lain dari Allah. Dan jika ia hendak menebus (dirinya) dengan segala jenis tebusan, (nescaya tebusan itu) tidak akan diterima daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak, dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya)." 
(Al-An'aam 6:70)


*permulaan ayat kita dah boleh dapat tangkap apa maksud dia. jauhkan diri dengan kawan yang lagha. bukan bermaksud buang mereka. jauhkan diri. manusia ni hati lembut, senang terikut. 

*ayat dari seorang hamba Allah di twitter, kepada yang nak berubah tapi takut kehilangan kawan, yakinlah Allah akan ganti mereka itu dengan yang lebih baik ♥

*ingat mengingati antara satu sama lain. get it? :)


2nd;
"Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?"(Al-Baqarah 2:44)

*jangan hanya tahu ingatkan orang suruh buat itu ini, padahal diri. kelaut. not to myself too :)

*dan jagalah diri tu sebaiknya. jangan nak kesahkan orang sangat kalau diri pun tak terurus


3rd;
"Katakanlah: "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (az-Zumar: 53)

*jangan pernah kita berputus asa dengan rahmat kasihnya. sejahat mana pun diri, insyaAllah Dia maha pengampun :)

*dan jangan bertangguh. bila kita decide nak berubah di umur senja, suddenly died waktu muda. waktu tu, tiada siapa boleh tolong. kecuali jika ada yang mengingati yang sedekahkan kita doa. get it? so jangan malu nak buat baik. not to myself too :)



dan jangan sesekali rasa diri hipokrit bila buat benda baik. sebenarnya kita lagi riak kepada Dia sebab tak nak patuh kepadaNya. paham dak? okey.


3 weeks again. my blog 2nd anniversary. thanks be with me all the time :) 
*pop pop pop (sound effect firework)

Dec 4, 2012

persekitaran.

assalamualaikum and hollaaaa readers! 



bila orang cerita,
she's married and have a childrens. but she's still hang around with guys also sleep with other guy. i'm speechless. bila orang cerita that she's not virgin. i'm speechless. bila orang bagi tahu that he's a gay and have a 'boyfriend'. i'm speechless.


aku hidup dalam fantasi yang mana aku percaya yang benda macam tu hanya terjadi dalam drama-drama melayu, korea, cina, omputih. tapi sebenarnya itu kehidupan realiti.


aku masih naif dengan kehidupan. orang cakap jangan tertipu dengan keindahan yang ada. aku masih mentah dalam menilai. aku pemerhati orang. dan aku berharap mata aku tidak tersilap dalam membuat andaian. 


dunia ni menakutkan bukan? bila iman bukan jadi pegangan


aku bercerita dengan zuhairah, aku takut andai aku tersalah pilih kawan. kawan yang hanya tahu hidup senang bersama. kawan yang tikam kawan. emak aku selalu pesan, engkau kalau dah tergolek jatuh, kawan baik macam mana pun diorang hanya boleh comfort engkau. tapi nak menghulur tangan, satu pun belum tentu. ya, aku dah merasa.


look inside you and be strong. and you'll finally see the truth that a hero lies in you - mariah carey, hero


 
look up in the sky


Dec 3, 2012

walkathon story

assalamualaikum and salam sejahteraaaa :)


hostel sweet hostel. baru sampai hostel dahh on lappy. rindu ai dengan beliau. konon nyeeee. hohooo. so yeah entry ni full dengan gamba yee uolss. sila nikmati telatah kami yang cecomel nie haaa (sila muntah )

so this program is ekspedisi merentas selatan negeri johor. 168km kauu jah! and my group is a first group. we all kena bejalan 42km from bandar penawar - kota tinggi. serious cakap, memang kaki rasa nak tercabut! silap haribulan boleh kena potong jalan terlebih sangat.

even hujan pun kami redah tau. sebab dia longest non-stop walk relay. malaysia book of record okey. so sesape yang area johor or bandar penawar yang lalu jalan tu, yang nampak kami haaaai! we're on charity work. hihiii

abu cakap, aku orang gila buat kerja buang masa -,- jahat betei dia tu. nak je aku cecubit perut montel dia tu. ahhaaaa. so jom layan gambarrrr


banner ekspedisi 

 kampung ni kandang kambing pun ada astro. kelasss kau jah! hahaa

 kitorang main ngan dia. nama dia ketipang. 8 bulan. coooomel sangat :D

 me with one of the villager. qisrina ariyani. dia minat nyanyi keyy. impian nak masuk idola kecil. cita-cita nak jadi doktor gigi. hohoo

 nampak tu sijil besar gedabak dia tu. hahahaa

sagu hati je dapat main sukan rakyat au. sedih ai -,-


 before we start 
me, bu, kona, baww

beskal pinjam. crew punyeee. hohooo

err pantai ke. bukan kott

 abaikan budak gedik di situ

 met new sister, teh shahirah. DIL 12/2

 with kak ila. kakak suka cakap :D

 gegadisss :D

 kampung dekat situ banyak gilaaa pulasan kot! memang puas makan :D

 jalan sikit gambar. muhehheee :D

tepi laut. teh, me, zu and bu

 kak mira, kak fafa, kak ila, teh, me, zu and bu. hihiii
kami laaaaaaagi! :D

 berdholan dholan nang kampung orang :D


nampak tak tu semangat nak makan buah pulasan sanggup panjat nak ambik buah memerah kat atas pokok. tapi manis kottt. kira berbaloi aa kalau jatuh ponnnn :D


berkelah tepi jalan. memang time ni semua dah injured dengan kaki melecet nyee. kaki saya cramp keyyy. red rain coat tu hakim, micet student. rambut macam pompuan. aku rasa sebab user jalan raya tu hon-hon haa sebab diorang ingat yang terdampar tepi jalan tu sume pompuan laa kot. time ni zu sempat lagi tido weh dengan kaki sesakit nye tu. hahaa. belakang kaki atas penghadang jalan tu wafi. dia memang antara orang kuat group 1. thanks wafi !

me :)

gambar masa berjalan tak ada laa. since bag semua dah tak boleh nak carry, memang mengah so camera handphone semua simpan dalam kereta. lagi pun hujan so tak boleh nak buat apa laaa kann. basah kuyup kami. nak gambar bebanyak dari camera orang lain gak. acane nak dapat dari dorang nie? -.-


video main ngan kambing tak boleh nak upload dekat blog. sedihh :( 
i'll try next time. keyy
that's all. 
actually banyak sangat nak story tapi mata dah tak menahan. 
byebye