Nov 29, 2012

Reminder

assalamualaikum ,
ini untuk peringatan diri sendiri juga sesiapa di luar sana. sama samalah kita berubah kepada yang lebih baik :)



10 Perangkap SYAITAN...

Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu:

1. Melalui sifat bohong dan angkuh

Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2. Melalui sifat bakhil dan kedekut

Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALlah yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah.

3. Melalui sifat takbur dan bongkak

Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. ALlah Taala berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23)

4. Sifat khianat

Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya.

5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat

Junjungan RasuluLlah s.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci Allah, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain.

6. Melalui sifat hasad

Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering " (Riwayat Bukhari dan Muslim).

7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain
Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.'' (Riwayat Muslim).

8. Melalui sifat ujub atau bangga diri

Menurut Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' (Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9. Melalui sifat suka berangan-angan

Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya.

10. Melalui sifat buruk sangka


Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. RasuluLlah s.a.w. bersabda yang bermaksud: ``Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.'' (Riwayat Muslim)

 

Nov 24, 2012

evening entry

assalamualaikum and evening fellasssss!



selalu fikir, most of my entries selalu merepek. based on my experience and other things. but i just realise that i'm sign in and being a blogger just for fun. to express my feeling, share my story even i know no one read my entry. keyy.


actually this is one ways how i want to express my feeling. selain daripada twitter. oh i wanna to buy note or tab. easy for me to update entry. maybe for my next birthday. maybe.


so back from topic. pernah dengar gambar ekpresi rasa. atau gambar mencerminkan perasaan. imma a bit jealous seeing blogger update entry full with pictures. and i should buy one camera for myself! actually i'm looking for it since sem 1 but at the end, beli benda tah hape hapee. blackberry. damn! 


since my nokia still in good condition so rasa macam membazir. baik kau beli camera azilaaaa. and now my nokia bagi dekat adik. sebab tak suka nak pakai dua number dalam satu masa. imma not a busy person to use two number :P


tapi bila fikir balik, balik beli note or S3. boleh tangkap gambar and terus update blog. dari beli camera you need to transfer picture  to lappy. leceh leceh je kerja. ye dok? tapi nanti mesti mak bebel lagi. baru pakai setahun dua dah tukar phone lagi. you know, my mum phone she's use it for 6 years. nokia. well.


so maybe for my 21st birthday. i'll buy it for my birthday present. still remember my tuition physic teacher. dia cakap, sometime kita kena reward diri kita. tak payah tunggu orang bagi. okey? tapi in two years, mesti lagi banyak smartphones keluarkan? tengokkan ajee 


 


kenapa 21st birthday? sebab time tu dah habis diploma. time tu dah nak grad. oh fyi my birthday on march. but my graduation maybe around december or november. so yeah, new life will begin at 21. dan mungkin time tu bakal jadi degree student. atau bini orang :P


kita taktau what we will be in future :)

 


Nov 21, 2012

#Move on

assalamualaikum  peopleeeeeeeee!


i've done my two paper. 4 paper to go and after that enjoy! hihi
keykeyyy.


so, bagi sesiapa yang sayang kawan dia lebih. kalau,
kawan kita suka orang yang sama yang kita suka, kita buat apa?


dan
macam mana pulak kalau orang yang kita suka, suka kawan kita balik?
ouch, that's hurt. Tapi move on. Kita tak boleh nak buat apa kalau orang yang kita suka, suka kawan kita balik. itu hak dia


in my opinion laaa. suka orang tu, hak kita. tapi sama ada orang tu nak suka balik atau tak, itu hak dia. so yeah, buka mata buka minda. lagipun, macam tak kemana since i heard from my friends, he's have a pretty girlfriend. 

 


tapi kalau kawan kita suka husband kita, memang minta penampor!
itu wajib kita pertahankan. sebab memang hak kita, okey.
maka jangan jadi kawan makan kawan.


Nov 19, 2012

random in life

assalamualaikum ,


 
 keukenhof park
one find day with le husband, In Shaa Allah









p/s: currently still with final exam mood. 5 more paper to go. chaiyok!



Nov 17, 2012

perempuan dan kecantikan

assalamualaikum and helloooo.


today is AIM19.
and i'm the one who is not watching it. hostel student. like always.


by the way,
perempuan dengan kecantikan memang tak dapat di pisahkan. and nowadays, major of blogger banyak yang jual segala macam produk kecantikan, kosmetik, suplement and yedaa yedaa. like seriously. aku fikir, ada ke orang nak beli? 


and aku rasa ada. yang obses nak cantik.
and imma one of them. em


tapi aku tak ada laaa obses sangat. sekadar pakai mask sebulan sekali kalau rajin and yeda yedaa. imma not so interested. and kalau lepak dengan diorang, segala jenis topik pasal kecantikan keluar.


dari, ubat kurus. korset laa ape lah. nak hilangkan jerawat. nak putihkan muka. nak tinggi. nak hilangkan power mata. macam-macam okey.



dan jual barang pasal perempuan memang laku. dan saya sedang mempertimbangkan nak jual handbags secara online. in shaa Allah.




okey. semoga terus cantik, bukan saja luaran. dalam penting dan harus di titik berat. okey? kbai



p/s: aku tengah pakai masker niee, tak boleh nak gelak :( taknak tunjuk gambar. masker dia hitam gilaaa. okeybai

Nov 14, 2012

salam maal hijrah

assalamualaikum.


salam maal hijrah 
semoga tahun baru membawa lebih berkat kepada diri, keluarga dan kenalan. semoga tahun baru islam nie, azila will be more better than before. doakan saya :)




Nov 13, 2012

Hidup

assalamualaikum dan salam sejahteraaaaa !




selalu sangat rasa sedih bila tengok kawan sama baya kita dah degree etc. dalam hati tanya kenapa diri tak macam diorang. kenapa dulu belajar main-main and some other questions. and bila sedar.


istighfar.



rezeki aku ada. cuma bukan sekarang. Allah itu maha adil dan aku kena usaha lebih. manusia itu sama saja asal kejadiannya. hanya jalan cerita antara kita berbeza. semoga ada kemanisan di balik pengorbanan yang di lakukan. 


abah, mak doakan ila :)



tadi pegi tanjung balau, kota tinggi dengan nisaa' le sister. 
dengan niat mencari sesuatu. and imma feel happy to be around them. semoga ukhuwah terus berkekalan till jannah. InsyaAllah



Nov 12, 2012

passport things

assalamualaikum and hollaaaa readers!



i'm blogwalking to maria elena's blog, and her passport was expired. it's remind me about mine! last two weeks me going back to my hometown for aidiladha. i asked my abah about my passport to be renew. he asked to go myself. i'm just okey.


but till now still, my passport in my bag. and my friend just cancel our trip to singapore for upcoming sem break. so i just, later on i'll renew it. besides, i spend my money for essence beutskin. it's already 4 years me not going travel overseas. sedih -,-


check your passport before travel keyy.



final exam

assalamualaikum and evening people.



imma currently in study week. the final just in a week starting  november 19th. imma not fully ready. kinda scared to think about it. pray for my success people :)




mood: FINAL EXAM


first time imma not going back to my hometown for exam week. and im okey. my homesick level is not too high since imma going back last two weeks during aidiladha. my mum also asked me to stay to focus on final. soooo yeahh! imma going to work hard for it :)



so good luck to all unikl student! MITEC students especially. bring your victory to the high!





Nov 10, 2012

It's a real life; gay

assalamualaikum and morning! :)



as usual, wake up in the early morning. check mention first. and check text. me smile :)


then can't sleep, again. imma just tweet randomly as usual, and baru tahu one of my follower is gay. because today is their anniversary so that guy tweet to his lover to wish. imma just tweet via bb. so can't view the twitpic. when i see he have a blog, lelaju turn on my lappy then start to blogwalking at his blog. 



yes, dia berani to show off  that he's a gay. some gay, tak berani to show openly. imma just okey. start interview him. how to know the different between normal guy and a gay. then he said, gay mostly more too metrosexual and smart. 


then I cakap, susah nak tahu sebab they are not officially said, hey imma gay! nope. and he's just said, only gay know a gay. and some other question. 


both of them handsome you know. seriously. we can't blame them. they have their own reason being like that for sure. just doa someday they will change for a better people. imma just think about their family.



to him, if you read this. I'm not support. imma just being open. it's not you destination in life. believe me :)


 
 family. Allah SWT indeed 



couple weeks ago, i ask nazreen. how to know the different between a normal guy and a gay. and today i'm interviewing the real ones. thanks! imma not mention your name to respect :)