Oct 31, 2012

teenage crisis

assalamualaikum dear fellas,



im 19. and will turn 20 next year.
insyaAllah


and lately ni selalu fikir pasal hidup. teenager crisis. that is not about love, friends or family. but it's 'something' that i feel i missing it somewhere. i know that's about what. i just can't explain it. can't describe it with words.


maintain or to be more better.
this two words keep bother me.


i'm just being alone lately. staying in my room. muhasabah diri. mana satu pilihan hati. i wanna be like an nissa. she's my inspiration. pray for me. for my goodness. for my future :)




p/s: pelik. usually people who is same age with me have a crisis about love. but me? crisis with life. and that is me. azila.

Oct 21, 2012

yang di sayang tak semestinya baik untuk diri

assalamualaikum ,



hi! nikmat bangun pagi tu bila kita dapat hirup udara pagi. udara segar. alaa-alaa bau selepas hujan. tenang. sebab tu aku suka buka tingkap terus bila bangun. tapi sem 3 tak buat atas sebab tertentu. biarlah. terlalu umum untuk aku berbicara di sini. ahh ayat skema



"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu." 

[ Surah. Al Baqarah : 216 ]

dalam hidup kita kena berkorban. meninggalkan sesuatu yang kita sayang. untuk sesuatu yang baik buat masa depan kita. mungkin yang kita sayang tu, batu penghalang kepada kita. macam bila kita nak berubah, throw away all of stuff that we love. much! macam baju-baju mahal yang tak sesuai. apa sajalah. tapi untuk sesuatu yang baik. berkorban.



hati mungkin sedih. tapi yakin pada Dia

 
Dia bersama kita 

Oct 20, 2012

kepada newbie

assalamualaikum ,



poyo. satu
kenkonon dah lama dalam dunia blog sampai followers blog beribu riban laa nak bagi nasihat bagai dekat newbies nie. hehh *rolling eyes



ayat di atas di tujukan kepada tuan empunya blog. 
tapi nak jugak bagi nasihat.



to dearest newbies;
please. untuk menarik minat para pembaca atau blogwalkers. sila guna font yang bersesuaian. no need to fancy much. bukan apa, tulisan tu buat orang seronok nak baca entry kita. lagi satu, tak payah nak berwarna-warni tulisan tu. kejap merah, biru, kuning. orang tak minat nak baca. itu je nasihat akak *rolling eyes saya. harap boleh diperbaiki untuk mutu keunggulan blog anda. ceewah!



Hi
welcome

Oct 19, 2012

random part in life

assalamualaikum ,



 

soalan: bila nak kahwin?
jawapan: bila masanya tiba.



standard answer.



pertemukanlah dia yang soleh. lembut bicaranya. hormat kepada orang tuanya. dan mampu membimbing diri ke jalan yang Kau redhai. insyaAllah

Warna

assalamualaikum ,

 

apa warna pertama bumi?
hijau warna tumbuh tumbuhan. 
atau biru, warna langit.

atau putih. seputih kanvas yang menanti contengan. 
seputih salji yang belum tercemar.
atau warna warni. merah, kuning, hijau, putih, hitam, biru, ungu? warna pelangi?


kita manusia. akal fikiran terbatas.  


 "...(Allah) yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun daripada (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya)." - Surah Al-Baqarah: Ayat 255


"Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai Asmaaul Husna. Bertasbih kepadaNya apa yang di langit dan bumi. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." - Surah Al-Hasyr: Ayat 24





hidup kita warna-warni. masalah, keluarga, kawan, belajar, kerja. itu pewarna kehidupan.


 

Oct 14, 2012

oktober update.

 assalamualaikum aucakk!


kesian blog nie, berhabuk-habuk. aa agak betul orang cakap, blogger ni kalau dah masuk dunia twitter. blog dia tu sebelah mata je kot dia pandang. ke aku je yang macam tu? ahaaa


tapi seriously macam langsung tak ada idea nak tulis apa. sebab apa yang kita nak tulis tu kadang kita dah tweet dulu. hahh! mana best dah nak update. blog ni kena ada feeling feeling sikit nak tulis. baru syiokkk! eh lebih. hihii

 
BUDAK MALAS -,-


and lagi sebulan mungkin. official jadual final exam belum keluar. so yeah kalau ikut perkiraan mungkin lagi sebulan final exam. maka berdirinya aku disini ..


 
ye berdirinya aku di sini ..

doa korang aku pohon untuk kejayaan aku. bukan untuk final sahaja. kejayaan dunia dan akhirat. doakan aku :)  dan juga kemaafan zahir dan batin. korang pun good luck! khasnya buat warga MITEC.


dan sentiasa ingat,
 

there is no successful, if we're only lying in bed
waiting and keep waiting (azila, 2012)