Sep 9, 2012

menilai. luaran. manusia

assalamualaikum. happy sunday  




busy with assignment and test. for next week which is tomorrow. fuh!
dan juga ketandusan idea menulis. sigh


aku ada assignment ni nak kena hantar esok tapi blur. tak tahu nak habiskan guano. main kopipes je kerja aku. teruk teruk. ah sudah dengan membebel. mari kita ke ruang yang lebih serius mius. eh


alkisah, trend tuju menuju status dekat facebook makin menjadi eh. amboi. macam budak sekolah. tapi sebab aku bukan friend which is friend with them di alam maya. maka aku hanya tahu dari mulut-mulut mereka yang rajin stalked orang.


ah terpesong lagi dari tajuk.


aku just nak cakap je. jangan judge orang based on their attire. zaman sekarang ni manusia banyak ragam. tak semestinya dia berpakaian sopan tapi sebenarnya dialah sebusuk-busuk hati. tak semestinya dia terdedah sana-sini tapi sebenarnya dialah kawan susah senang kita.


nak cakap pasal benda ni bebanyak pun. yeah sensitivity masyarakat. ahh senang kata kita tak boleh nak baca hati orang. tak boleh nak nilai even sebaik mana pun kita dengan dia. maka langkah berjaga-jaga jangan letakkan 100% kepercayaan kita dekat orang ye adik-adik. dunia ni bahaya.


gaya cakap macam dah hidup lama je. ihiks


ehem ni aku kopipes sikit dari blog sorang ustaz ni,

“Kita hanya manusia. Akal kita terbatas. Ukuran dan penilaian kita juga pasti terbatas. Jika diserahkan kepada manusia mentafsir apa itu kebaikan, akan celaru dibuatnya.”

dialog anak muda dan seorang ustaz


bacalah link tu. tak rugi pun. semoga saya, awak dan semua menjadi lebih positif dalam menjalani hidup :)


 

2 comments: