Sep 29, 2012

ketakutan





Kepala otak dia baru baca tajuk kedua ketakutan dah meremang aku.
buku nie ada saka ooi!




p/s: kalian mahukan keberanian? maka langganlah ketakutan!



Sep 20, 2012

nilai sebuah kepercayaan.

assalamualaikum ,



hi! saya sedang bermid-sem break. bakal habis dah pun.
sedih! rasa macam kejap beno cuti. hihiii



okey mari bercerita.
ketika saya mengikut baraan raya bersama rakan-rakan saya. eh skema kau!


serius-serius!
masa aku follow diorang singgah salah sebuah rumah. aku lupa siapa nama tuan rumah. hee sorry! sebab nak terbuang air kecil, so kami pun masuk dapur nak menumpang toilet. maka selepas melepaskan dendam, saya dan rakan saya yang sorang tu lepak lah dengan emak kawan yang saya datang beraya rumah dia tu.


emak dia tak duduk melayan di depan since ramaaaaaai gila bak hang! tak tipu..


bersembanglah itu ini. biasalah mak-mak ni kalau tak bercerita pasal anak diorang. cerita anak sulong dia tak balik lagi sebab kerja. balik weekend terus minta cuti lama sebab weekent tu ada event. kami pun bertanyalah kerja dimana anak sulongnya tu.



maka beliau dengan yakin tak yakinnya menjawap soalan kami. "makcik lupalah apa nama tempat kerja dia tu" zapppppp!




hahaa! takdelah aku nak cakap anak dia buat kerja tak baik. tapi feel so sad if, anak yang di jaga cukup kasih sayang. ditatang dengan minyak yang melimpah ruah. buat something yang memalit arang di muka. 


so korang, pandai-pandai bawa diri. nilai kepercayaan parents bagi dekat kita tu, besaaaaaar sangat! jangan salah guna. ingat susah payah diorang besarkan kita. jasa diorang nilainya tak boleh di ukur dengan duit. 


 
kasih ibu membawa ke syurga. kasih bapa sepanjang masa



p/s: tiada kena mengena dengan suspek didalam cerita. hihii


Sep 9, 2012

menilai. luaran. manusia

assalamualaikum. happy sunday  




busy with assignment and test. for next week which is tomorrow. fuh!
dan juga ketandusan idea menulis. sigh


aku ada assignment ni nak kena hantar esok tapi blur. tak tahu nak habiskan guano. main kopipes je kerja aku. teruk teruk. ah sudah dengan membebel. mari kita ke ruang yang lebih serius mius. eh


alkisah, trend tuju menuju status dekat facebook makin menjadi eh. amboi. macam budak sekolah. tapi sebab aku bukan friend which is friend with them di alam maya. maka aku hanya tahu dari mulut-mulut mereka yang rajin stalked orang.


ah terpesong lagi dari tajuk.


aku just nak cakap je. jangan judge orang based on their attire. zaman sekarang ni manusia banyak ragam. tak semestinya dia berpakaian sopan tapi sebenarnya dialah sebusuk-busuk hati. tak semestinya dia terdedah sana-sini tapi sebenarnya dialah kawan susah senang kita.


nak cakap pasal benda ni bebanyak pun. yeah sensitivity masyarakat. ahh senang kata kita tak boleh nak baca hati orang. tak boleh nak nilai even sebaik mana pun kita dengan dia. maka langkah berjaga-jaga jangan letakkan 100% kepercayaan kita dekat orang ye adik-adik. dunia ni bahaya.


gaya cakap macam dah hidup lama je. ihiks


ehem ni aku kopipes sikit dari blog sorang ustaz ni,

“Kita hanya manusia. Akal kita terbatas. Ukuran dan penilaian kita juga pasti terbatas. Jika diserahkan kepada manusia mentafsir apa itu kebaikan, akan celaru dibuatnya.”

dialog anak muda dan seorang ustaz


bacalah link tu. tak rugi pun. semoga saya, awak dan semua menjadi lebih positif dalam menjalani hidup :)