Jun 20, 2012

logistic tu ape ?

assalamualaikum kawan kawan.



situasi

cus : sem break ye dik?
me : yupp.
cus : ohh sebulan? seronok laa
me : ehh tak laa. dua bulan. bln 5 sampai 7. hee
cus : study dekat mane eh?
me : emm kat johor.
cus : uitm?
me : ehh tak laa. unikl.
cus : course ape.
me : logistic.
cus : logistic tu ape ye?
me : logistic tu bla bla blaaa

me and my customer since aku tolong abah aku kerja kedai dia. so memang akan ada orang tanya soalan serupa macam situasi di atas. hmm


and if not me. tipu kalau korang yang study logistic tu, kawan kawan parents korang mesti ada sorang dua yang tanya. kawan korang yang not familiar with logistic word pun mesti ada yang tanya, kan?


actually logistic tu luas. sometime aku speechless tak tau nak explain camne. kang aku bagi ayat base on book kang. nganga pulak. so I just make it simple. logistic is about transportation.


defination base on slide:
process of planning, implementing, and controlling the efficient, cost effective flow and storage of raw materials, in-process inventory, finished goods, and related information from point-of-origin to point-of-consumption for the purpose of conforming to customer requirements.

nganga tak mulut? wkwkwk. macam mana nak jawap dalam exam camni? kau make it clear by asking lecturer then buat ayat sendiri. kalau buat sebijik macam kat atas pun boleh but nampak sangat kau menghafal and tak creative :p


eh melalut plak aku. 

haa bebalik pada logistic tu luas. ni apa yang aku blaja dengan sir fadzali masa sem 1. meh buat revision sikit. logistic ada 13 elements yang setiap satu ada kepentingan sendiri. 

13 elements:
  1. demand forecasting
  2. purchasing
  3. requirements planning
  4. production planning
  5. manufacturing inventory
  6. warehousing
  7. materials handling
  8. packaging
  9. inventory
 10. distribution planning
 11. order processing
 12. transportation
 13. customer services
  



and setiap 13 elements ni ada kepentingan yang kena ambik kira. sebenarnya banyak lagi kena ambik tahu since aku pun baru lepas sem 2. banyak lagi benda aku kena belajar. so korang kalau nak tahu logistic tu apa, just google. incik google can make you clear more than me. ehee 

 

   
cuba click link atas. too many defination about logistic. that's why aku cakap. tak boleh nak specific kan what is logistic. logistic juga boleh di kaitankan dengan our life cycle.


since sem 2 aku blaja about transportation. so we learns how to improve public transport. how to make people use it etc. blerghhh transportation punya part pun luas sangat T.T urban public transport laa hape laa. and each public transport ada category dia sendiri! blerghhh

 

and in logistic, you learn about packaging which is what packaging yang suitable to use if kita nak import barang-barang dalam kuantiti yang banyak. which transport we want to use to save cost while import or export the products, foods. etc. what warehouse yang sesuai untuk simpan barang2 tu. jenis2 warehouse. nak cerita memang banyak. tu baru beberapa part. just google if you interested to know more bout it :)





bukan aku nak promote course yang aku ambik. just for me, benda tu seronok. benda remeh temeh yang perlu di titik beratkan. aku tau, ramai lagi yang dekat luar sana tak tau what is logistic. so aku saje nak share since orang asyik tanya je.



and kalau doctor ada title Dr, architect ada Ar. and engineer ada Ir. logistician pun ada. we're CILTM. but dia dekat belakang nama kita. aku tanya kak zu, why dekat belakang? then kak zu cakap, sebab kita selalu jadi orang kuat dekat belakang! CILTM ni qualification for those involved dlm logistics in officially laa kira nyee.


haa tulaa serba sedikit pasal logistics. aku nak gebang bebanyak pun pengalaman ciput lagi. heee. so how's that? interesting or not?


 
 MITEC terchenta. 
nie google je. malas aku nak kodek hardisk aku tu
btw, tu admin building

 
ni plak tempat kamek belajar.
best sebab paling besar pun boleh muatkan 35 orang
so focus lebih. haa



udah lah. panjang dah ni aku rasa. bye bye and hope korang dapat laa serba sikit pasal logistic ni
salam



suply chain. aku selalu lupa that's for what T.T



No comments:

Post a Comment