Jun 24, 2012

5 cara hilangkan gemuruh

hai assalamualaikum fellas !



korang gemuruh? hilang keberanian untuk bercakap di depan ?
aku ada beberapa tips yang insyaAllah boleh bantu kurangkan rasa gementar tu. watchout!

  • sebelum presentation or public speaking that need you to face with people make sure korang minum paling kurang segelas air masak. air bersusu seperti teh, milo elok jangan ambik. takut perut sebu then rasa macam tak sedap. so rasa gelisah effect by that akan mempengaruhi.

  • ohh persediaan yang rapi untuk presentation atau interview haruslah di buat dengan teliti. JANGAN BUAT ANYTHING LAST MINUTE! it will effect you badly.

  • practise make prefect! maka haruslah korang selalu berlatih untuk lebih nampak berkeyakinan. cakap sorang-sorang depan cermin pun it's okey. let's say your lecturer give the task a week before, so korang cari bahan cepat-cepat then practise. nak berjaya perlukan pengorbanan. biarlah roommate korang kata korang gila ke hape cakap sensorang depan cermin janji korang berlatih!
 

  • maka pada hari presentation tu, kalau korang gagap jugak. suruh teamwork korang tepuk belakang korang kuat-kuat. mungkin dengan sedikit kejutan rasa gemuruh akan hilang :D hahhaaa
 
  • baca bismillah and selawat banyak-banyak. berdoa kepadaNya dilancarkan bicara dan dipermudahkan urusan. InsyaAllah. 



bukan senang nak kikis rasa gementar ni. ada orang yang beriya-iya berlatih pun ends up bila turn dia senyap sunyi je. langsung apa yang di practise hilang. tips ni sekadar membantu je. terpulang kepada diri sebenarnya macam mana nak solve the problem.



hahhh PENTING !
korang kalau yang tengah cuak tu, janganlah pergi kacau kawan kau yang tengah cuba nak relax. may be dia cool je tapi dalam hati dia, tsunami tahu! paling aku pantang bila aku try to be relax, someone call my name and said " wehh aku takut lah" again and again. gua pun jadi gemuruh tengok perangai dia. kbai salam


1 comment:

  1. Salam kenal.
    Bagus tips ni.terima kasih berkongsi.

    ReplyDelete