May 30, 2012

nasib kita di tangan Dia

assalamualaikum salam perpaduan.



maaflah mak jemah penat sikit lately ni. siang mak jemah tolong abah mak jemah jaga kedai. malam mak jemah sempat hadap facebook dan ber tweet tweet je. nak berbelog kemain malas. ehh start start dah membebel. kbai !



haaa ini pasal nasib orang. memang bukan kita yang dapat tentukan nasib kita. semua takdir. takdir yang sememang nya dah tercatat. maaf permulaan cerita aku. mungkin kita boleh ambil iktibar. sama samalah kita


haritu aku ambik nenek aku kat HTAR then ada sorang patient ni. ohh ni wad khas untuk pesakit buah pinggang. she's around 27 or 28 I thought. dia memang kepoh. mungkin dalam satu malam dia boleh cerita dekat makcik aku yang jaga nenek aku tu. 


 
 

she's married and ada anak sorang. before this dia koma lama lah juga. after woke up from coma, got something wrong with her. perangai dia berubah ke anak anakan. bak kata orang, macam orang terencat ( masyaAllah. kasarnya bahasa aku ) but yes she's turn like that. husband dia lari. THIS.



like I said, our fate is not in our hand. It's HIM. kalau Dia berkehendak kepada sesuatu, maka jadi lahh. kita hanya mampu berusaha untuk mengubah sesuatu tapi semua atas kehendak Dia. mungkin ada hikmah. siapa kita nak persoalkan takdir.


ustazah aku, she's 30 something. pesakit buah pinggang juga. penyakit tu dapat sebab dia jatuh terduduk then may be hentakan kuat effect dia punya buah pinggang. now she's blind. effect from that too. takdir



" Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu " - At-Tagaabun, 11




p/s: selagi muda ni banyak kan amalan. mak aku cakap, dosa time kita muda ni membawa ke waktu tua. nak enjoy tak salah tapi batas nya ada. sama sama lah berubah ke arah yang baik. aku pun tak baik mana, sekadar mengingati sesama manusia. tanggungjawab sosial :)


No comments:

Post a Comment