May 2, 2012

her first interview

assalamualaikum and selamatpagi. 
2nd may 2012 today, alhamdulillah we still can breathe normally :)



Alhamdulillah, my sis dah dapat kerja with her first interview after practical. rezeki dia. she's still in training dalam 3 bulan. after that, she will be permanent workers. wei, even still in training, she have own desk and lappy okeyy. what can i say, rezeki Allah ada di mana mana. nak cakap dia pandai, nope. she's just ordinary student in college. dean list tak pernah. hanya student yang biasa biasa macam aku jugak. muhahhaaaa :DD


okey stop riak pasal diri azila. belajar pun terkontang kanting lagi. hehhh. okey ni beberapa soklan aku tanya dekat dia about her first interview.

me    : weh kak, kau cuak tak time interview ?
akak : before interview tu cuak lah juga. tapi bila tengah interview hilang lah cuak tu. alaa macam time kita present, mula mula tu cuak tapi tengah present tu relax jerr.


me    : dia tanya bm ke bi ?
akak : mula mula akak introduce diri dalam bi lah. lepas tu bila bab dia tanya pasal practical terus campur bm bi ( lucky sebab panel takde outside people ) heheee.


me    : salary macam mane ?
akak : akak tak cakap berapa. ikut budi bicara dia. ( sesetengah orang dia cakap berapa yang dia nak )


okey tu antara soklan yang aku ingat. yang lain ingat ingat lupa. heheee. yang penting, jangan demand pasal gaji and position. yee memang kau belajar penat penat tapi bukan kita boleh terus naik atas pegang jawatan senior engineer terus. amboi macam tu bukak company sendiri lah.


yang aku nak highlight kan dekat sini, student yang bukan always dean list pun kalau rajin cari peluang insyaAllah ada rezeki. cakap pasal cari peluang, haa ni ada lagi satu soklan aku tanya kat kakak aku.


me    : mana kau dapat info pasal kerja ni weh ?
akak : kawan akak yang bagitau. 

me    : kawan kau mane satu ( budak suka busybody memang banyak tanya )
akak : kawan akak dari club diet ! ( kakak aku ni memang suka join club tah hape hape. tapi ada benefits dia kan )

dari perbualan kat atas aku nak highlight kan length of communication ni penting. kawan kepada kawan kakak aku dekat club diet tu yang bagitau ada interview dekat company tu. so dia suruh kakak aku try and rezeki dia dapat. Alhamdulillah jelaa.

 

abah aku ada cakap, kita jangan terus lupakan kawan kawan lama kita. mane tau he/she one day somebody in big company may be they can help you. tambah kawan kawan baru juga. jangan stick with one till end. nak hidup pandang meluas sikit. 


okey lah. 2.46am already. got to go. next entry i'll update macam mana nak bertendang. ahakss. ehh bertenang if we have a presentation. or interview or apa apa jelaa yang bersangkut paut dengan eye contact. speak loud infront. okey good night

kejayaan ada di mana mana. believe in yourself and Allah always in your side


ohh ni link company kakak aku. boleh review sikit mana tau korang berminat nak jadi one of the family.



*panjang nyee entry. ahaksss :D
  ehh kalau ada grammatical error tu pepaham jelaa. orang baru nak belajar. hee

No comments:

Post a Comment