Dec 30, 2012

2 years.

assalamualaikum fellaaaaaaaaaaass





today is my blog anniversary! 
happy 2 years zilaisachi.
thanks for being with me for this time. sharing with people all my thought. opinion and others. love you :) really.





Dec 28, 2012

hanya penyebab.

assalamualaikum and salam ukhuwah sahabat.



triple weeks ago kalau tak silap, kawan abang aku meninggal. muda. 21 tahun. penyebab, electric shock. innalliah. al fatihah untuk beliau.


then i asked my brother. because he's study major in electric. 
"nuar, kau tak takut ke main dengan electric so on ni? kena electric, naya jerr"

abang aku cakap,
ek eleeee. nak takut buat apaa. benda tu penyebab kau meninggal je sebenarnya. kalau dah sampai masa. meninggal juga. ni sekarang ni pun kau boleh mati apa, mati tercekik makanan.
( time kitorang sembang tu time tengah makan )


then i just realise, excident, meninggal kena bunuh. tergelincir in toilet, meninggal sebab demam panas is only the reason. kalau masa dah tiba, who are we to deny? kan. sedangkan orang yang tak sakit apa pun kadang boleh meninggal dalam tidur. siapa kita nak tentukan how the way we want to 'go'


so the conclusion is masa kita tak panjang mana sebenarnya kalau di fikirkan. the next day is only gift He give to us to be better. to change. 

I watch some video on youtube, the quotes really touched me. 
"hidup ni bukan sekadar belajar dan bekerja. lebih daripada tu sebenarnya..." lebih daripada tu which is actually kita ada lagi tanggungjawab sebagai manusia. sebagai hambaNya. mencari redha hidup. niat hidup sebenarnya untuk apa.


;appreciate your life. it is a gift He give to us.


 


Dec 12, 2012

The 300.

assalamualaikum  and salam ukhuwah :)


seminggu tak update. bukan tak ada idea. just tak ada mood nak mengarang. ini pun bukan nak berkongsi pandangan atau pengalaman harian. hanya nak berkongsi ayat-ayat yang Dia turunkan untuk panduan kita. 

by the way, this is my 300 entries. and I hope, it will give you a benefits untuk urusan seharian. untuk mentarbiahkan diri. untuk sesama menjaga hati dari titik hitam. insyaAllah sama-sama kita berusaha ke arah itu :)


1st;
"Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang ia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji). Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat yang lain dari Allah. Dan jika ia hendak menebus (dirinya) dengan segala jenis tebusan, (nescaya tebusan itu) tidak akan diterima daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak, dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya)." 
(Al-An'aam 6:70)


*permulaan ayat kita dah boleh dapat tangkap apa maksud dia. jauhkan diri dengan kawan yang lagha. bukan bermaksud buang mereka. jauhkan diri. manusia ni hati lembut, senang terikut. 

*ayat dari seorang hamba Allah di twitter, kepada yang nak berubah tapi takut kehilangan kawan, yakinlah Allah akan ganti mereka itu dengan yang lebih baik ♥

*ingat mengingati antara satu sama lain. get it? :)


2nd;
"Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?"(Al-Baqarah 2:44)

*jangan hanya tahu ingatkan orang suruh buat itu ini, padahal diri. kelaut. not to myself too :)

*dan jagalah diri tu sebaiknya. jangan nak kesahkan orang sangat kalau diri pun tak terurus


3rd;
"Katakanlah: "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (az-Zumar: 53)

*jangan pernah kita berputus asa dengan rahmat kasihnya. sejahat mana pun diri, insyaAllah Dia maha pengampun :)

*dan jangan bertangguh. bila kita decide nak berubah di umur senja, suddenly died waktu muda. waktu tu, tiada siapa boleh tolong. kecuali jika ada yang mengingati yang sedekahkan kita doa. get it? so jangan malu nak buat baik. not to myself too :)



dan jangan sesekali rasa diri hipokrit bila buat benda baik. sebenarnya kita lagi riak kepada Dia sebab tak nak patuh kepadaNya. paham dak? okey.


3 weeks again. my blog 2nd anniversary. thanks be with me all the time :) 
*pop pop pop (sound effect firework)

Dec 4, 2012

persekitaran.

assalamualaikum and hollaaaa readers! 



bila orang cerita,
she's married and have a childrens. but she's still hang around with guys also sleep with other guy. i'm speechless. bila orang cerita that she's not virgin. i'm speechless. bila orang bagi tahu that he's a gay and have a 'boyfriend'. i'm speechless.


aku hidup dalam fantasi yang mana aku percaya yang benda macam tu hanya terjadi dalam drama-drama melayu, korea, cina, omputih. tapi sebenarnya itu kehidupan realiti.


aku masih naif dengan kehidupan. orang cakap jangan tertipu dengan keindahan yang ada. aku masih mentah dalam menilai. aku pemerhati orang. dan aku berharap mata aku tidak tersilap dalam membuat andaian. 


dunia ni menakutkan bukan? bila iman bukan jadi pegangan


aku bercerita dengan zuhairah, aku takut andai aku tersalah pilih kawan. kawan yang hanya tahu hidup senang bersama. kawan yang tikam kawan. emak aku selalu pesan, engkau kalau dah tergolek jatuh, kawan baik macam mana pun diorang hanya boleh comfort engkau. tapi nak menghulur tangan, satu pun belum tentu. ya, aku dah merasa.


look inside you and be strong. and you'll finally see the truth that a hero lies in you - mariah carey, hero


 
look up in the sky


Dec 3, 2012

walkathon story

assalamualaikum and salam sejahteraaaa :)


hostel sweet hostel. baru sampai hostel dahh on lappy. rindu ai dengan beliau. konon nyeeee. hohooo. so yeah entry ni full dengan gamba yee uolss. sila nikmati telatah kami yang cecomel nie haaa (sila muntah )

so this program is ekspedisi merentas selatan negeri johor. 168km kauu jah! and my group is a first group. we all kena bejalan 42km from bandar penawar - kota tinggi. serious cakap, memang kaki rasa nak tercabut! silap haribulan boleh kena potong jalan terlebih sangat.

even hujan pun kami redah tau. sebab dia longest non-stop walk relay. malaysia book of record okey. so sesape yang area johor or bandar penawar yang lalu jalan tu, yang nampak kami haaaai! we're on charity work. hihiii

abu cakap, aku orang gila buat kerja buang masa -,- jahat betei dia tu. nak je aku cecubit perut montel dia tu. ahhaaaa. so jom layan gambarrrr


banner ekspedisi 

 kampung ni kandang kambing pun ada astro. kelasss kau jah! hahaa

 kitorang main ngan dia. nama dia ketipang. 8 bulan. coooomel sangat :D

 me with one of the villager. qisrina ariyani. dia minat nyanyi keyy. impian nak masuk idola kecil. cita-cita nak jadi doktor gigi. hohoo

 nampak tu sijil besar gedabak dia tu. hahahaa

sagu hati je dapat main sukan rakyat au. sedih ai -,-


 before we start 
me, bu, kona, baww

beskal pinjam. crew punyeee. hohooo

err pantai ke. bukan kott

 abaikan budak gedik di situ

 met new sister, teh shahirah. DIL 12/2

 with kak ila. kakak suka cakap :D

 gegadisss :D

 kampung dekat situ banyak gilaaa pulasan kot! memang puas makan :D

 jalan sikit gambar. muhehheee :D

tepi laut. teh, me, zu and bu

 kak mira, kak fafa, kak ila, teh, me, zu and bu. hihiii
kami laaaaaaagi! :D

 berdholan dholan nang kampung orang :D


nampak tak tu semangat nak makan buah pulasan sanggup panjat nak ambik buah memerah kat atas pokok. tapi manis kottt. kira berbaloi aa kalau jatuh ponnnn :D


berkelah tepi jalan. memang time ni semua dah injured dengan kaki melecet nyee. kaki saya cramp keyyy. red rain coat tu hakim, micet student. rambut macam pompuan. aku rasa sebab user jalan raya tu hon-hon haa sebab diorang ingat yang terdampar tepi jalan tu sume pompuan laa kot. time ni zu sempat lagi tido weh dengan kaki sesakit nye tu. hahaa. belakang kaki atas penghadang jalan tu wafi. dia memang antara orang kuat group 1. thanks wafi !

me :)

gambar masa berjalan tak ada laa. since bag semua dah tak boleh nak carry, memang mengah so camera handphone semua simpan dalam kereta. lagi pun hujan so tak boleh nak buat apa laaa kann. basah kuyup kami. nak gambar bebanyak dari camera orang lain gak. acane nak dapat dari dorang nie? -.-


video main ngan kambing tak boleh nak upload dekat blog. sedihh :( 
i'll try next time. keyy
that's all. 
actually banyak sangat nak story tapi mata dah tak menahan. 
byebye




Nov 29, 2012

Reminder

assalamualaikum ,
ini untuk peringatan diri sendiri juga sesiapa di luar sana. sama samalah kita berubah kepada yang lebih baik :)



10 Perangkap SYAITAN...

Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu:

1. Melalui sifat bohong dan angkuh

Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2. Melalui sifat bakhil dan kedekut

Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALlah yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah.

3. Melalui sifat takbur dan bongkak

Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. ALlah Taala berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23)

4. Sifat khianat

Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya.

5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat

Junjungan RasuluLlah s.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci Allah, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain.

6. Melalui sifat hasad

Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering " (Riwayat Bukhari dan Muslim).

7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain
Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.'' (Riwayat Muslim).

8. Melalui sifat ujub atau bangga diri

Menurut Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' (Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9. Melalui sifat suka berangan-angan

Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya.

10. Melalui sifat buruk sangka


Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. RasuluLlah s.a.w. bersabda yang bermaksud: ``Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.'' (Riwayat Muslim)

 

Nov 24, 2012

evening entry

assalamualaikum and evening fellasssss!



selalu fikir, most of my entries selalu merepek. based on my experience and other things. but i just realise that i'm sign in and being a blogger just for fun. to express my feeling, share my story even i know no one read my entry. keyy.


actually this is one ways how i want to express my feeling. selain daripada twitter. oh i wanna to buy note or tab. easy for me to update entry. maybe for my next birthday. maybe.


so back from topic. pernah dengar gambar ekpresi rasa. atau gambar mencerminkan perasaan. imma a bit jealous seeing blogger update entry full with pictures. and i should buy one camera for myself! actually i'm looking for it since sem 1 but at the end, beli benda tah hape hapee. blackberry. damn! 


since my nokia still in good condition so rasa macam membazir. baik kau beli camera azilaaaa. and now my nokia bagi dekat adik. sebab tak suka nak pakai dua number dalam satu masa. imma not a busy person to use two number :P


tapi bila fikir balik, balik beli note or S3. boleh tangkap gambar and terus update blog. dari beli camera you need to transfer picture  to lappy. leceh leceh je kerja. ye dok? tapi nanti mesti mak bebel lagi. baru pakai setahun dua dah tukar phone lagi. you know, my mum phone she's use it for 6 years. nokia. well.


so maybe for my 21st birthday. i'll buy it for my birthday present. still remember my tuition physic teacher. dia cakap, sometime kita kena reward diri kita. tak payah tunggu orang bagi. okey? tapi in two years, mesti lagi banyak smartphones keluarkan? tengokkan ajee 


 


kenapa 21st birthday? sebab time tu dah habis diploma. time tu dah nak grad. oh fyi my birthday on march. but my graduation maybe around december or november. so yeah, new life will begin at 21. dan mungkin time tu bakal jadi degree student. atau bini orang :P


kita taktau what we will be in future :)

 


Nov 21, 2012

#Move on

assalamualaikum  peopleeeeeeeee!


i've done my two paper. 4 paper to go and after that enjoy! hihi
keykeyyy.


so, bagi sesiapa yang sayang kawan dia lebih. kalau,
kawan kita suka orang yang sama yang kita suka, kita buat apa?


dan
macam mana pulak kalau orang yang kita suka, suka kawan kita balik?
ouch, that's hurt. Tapi move on. Kita tak boleh nak buat apa kalau orang yang kita suka, suka kawan kita balik. itu hak dia


in my opinion laaa. suka orang tu, hak kita. tapi sama ada orang tu nak suka balik atau tak, itu hak dia. so yeah, buka mata buka minda. lagipun, macam tak kemana since i heard from my friends, he's have a pretty girlfriend. 

 


tapi kalau kawan kita suka husband kita, memang minta penampor!
itu wajib kita pertahankan. sebab memang hak kita, okey.
maka jangan jadi kawan makan kawan.


Nov 19, 2012

random in life

assalamualaikum ,


 
 keukenhof park
one find day with le husband, In Shaa Allah









p/s: currently still with final exam mood. 5 more paper to go. chaiyok!