Nov 25, 2011

mentaliti student

assalamualaikum dan salam satu malaysia 
juga salam jumaat buat semua :)



haaa sejak dua menjak ni malas sungguh aku nak update belog.
heee tak rajin sudah. bersawang sawang. even cakap nak tukar layout and semua semua. tapi malas nya tu masyaAllah!


okey okey. haa aku tak tau nak start guano.
mentaliti orang kito. sesetengah jelaa kan. bukan semua.
aku tau ramai budak budak zaman sekarang pandai. teheee 8) kbai !



tak. ada sesetengah pihak, yang err kureng pandai berbahasa english. senang cerita tak berapa nak paham bahasa english. baik time baca atau time orang sedang bercakap. dorang akan cepat give up and malas nak continue apa yang sepatut nya mereka buat.



well, kita semua tau. zaman sekarang ni, malaysia sangat mementingkan penggunaan bahasa penjajah tu. nak bangkang kepentingan bahasa english pun macam tak guna. sebab bahasa tersebut lah yang menghubungkan kita satu dunia. setuju atau tidak ? kbai !



so bagi yang kurang paham. kurang keyakinan nak cakap kurang segala kurang. korang boleh belajar. mula dari bawah. mula dari simple english. peduli kan rasa malu. peduli kan apa orang nak cakap. peduli kan grammar korang tunggang langgang. at least korang cuba.



kalau nak ikut kan pun. grammar mat mat saleh. minah minah saleh tu pun mana betol sangat. dorang pun guna english pasar. haaa macam kita kat sini bahasa pasar lah tu. dengan tatabahasa nya hilang. hehh sebenarnya. bahasa melayu dengan english ni sama je. ada tatabahasa ada grammar nya. benda tu jadi susah sebab kita tak guna sejak kecik.



and sekarang kan maklumat banyak di hujung jari. mr google ada. why not korang pergunakan kelebihan mr google nieh. daripada hadap game 10jam sehari. chatting 8jam sehari. makan nya tido lagi. kan buang masa. masa itu emas nokk ! heee :)


korang search lah. camne nak tingkat kan self confident. camne nak cakap bi macam kereta api kat jepun tu. camne nak camne lahh yang korang nak ! hahaa. kalau bukan sekarang bila lagi kan ?!
 
tangguh tangguh just buang masa korang. serius! even aku pun still belajar. kbai and salam !

No comments:

Post a Comment