Sep 28, 2011

pengurusan jenazah

assalamualaikum , hai korang.
now 11.57pm and we're still in student center.

esok dekat MITEC ada kursus pengurusan jenazah. and sekali dengan jamuan raya MITEC. end of the syawal for 1432H. sekejap je kan masa. satgi dah nak masuk tahun baru pula. satgi dah jadi student sem 2. sekejap lagi dah nak masuk umur 19 tahun. and sekejap lagi mungkin kita mati. who's know rite bila masa kita tiba :)

IT'S RANDOM TOPIC

dulu time sekolah. boleh kata kan banyak kali juga ada pengurusan jenazah and dekat plkn pun ada juga. biasa bila remaja. jiwa memberontak tak nak join benda benda berkaitan akhirat ni kan. well keseronokan dunia kadang kadang buat kita lupa. akan ada dunia satu lagi yang harus dan kekal untuk kita tempuhi.


bagi aku pengurusan jenazah nie penting. kalau bukan generasi muda macam kita yang nak mewarisi siapa lagi kann. benda ni fardu kifayah buat kita. kalau tiada orang yang mengurus kan perkara fardu kifayah ni maka berdosa lah sekalian masayarakat islam.


even kita bukan nak jadi kan pengurusan jenazah as a kita punya kerjaya. tapi serba sedikit kita perlu tahu. mana tahu esok lusa ada antara kaum keluarga kita yang pergi dahulu. paling kurang kita sebagai saudara yang terdekat boleh tolong apa yang patut. secara tidak langsung, apa keaiban se mati tidak terdedah kepada orang luar. so belajar lah. ini juga sebahagian daripada ilmu



belajar lah sesuatu ilmu itu bermula daripada dalam buaian sehingga ke liang lahad. belajar lah anda sehingga ke negara china. belajar lah anda untuk diri, keluarga dan juga agama (:


# minggu ni aku rasa susah hati jehh. banyak benda buat hati gundah gelana. so aku nak balik rumah. sekejap pon jadi lahh. bagi hati aku kuat balik to face all of the things yang mencabar as a student. give me a strength ya Allah :)

No comments:

Post a Comment