Aug 26, 2011

kenapa dan terus kenapa

assalamualaikum and salam muhibbah ya rakan taulan


mata pun dah layu tapi tangan still gatal nak menaip so buat laaa last entry for today. bukan last actually memandangkan harini pun dah masuk 26hb kann so mana tau esok malam aku menulis lagi enn.


about title above, kita sebagai manusia sejak kita dah pandai tanya soalan dari kecil sampai lahh laa ni memang tak lari dari asyik tanya, kenapa, kenapa dan terus kenapa ?


kann, jangan nak tipu lah kalau ada yang cakap manada. tu memang pembohong besar.

#kenkadang kita tanya mummy kita, " mummy kenapa gajah tu telinga dia besar macam kipas "

#kenkadang kita tanya mak kita, " mak kenapa awan tu terapung. cikgu adik cakap awan tu kan air "

#kenkadang kita tanya mama kita, " mama kenapa kita kena puasa, padahal semayang pun tak cukup "

#kenkadang kita tanya ibu kita, " ibu, kenapa kita kena sembah Allah. padal kita bukan nampak DIA "


itu kalau anak kecil yang tanya dekat mak-mak mereka. so sebagai ibu atau bapa, perlu sangat guna bijaksana mereka untuk jawap soklan anak-anak kecil ini supaya mereka tidak keliru.


kadang kadang kita yang besar nie pun akan terdetik dekat dalam hati pasal hukam hakam agama camtu lahh camni lahh. kalau terdetik camtu cepat cepat lahh beristigfar. sebab semua yang DIA rancang mempunyai hikmah nyaa. DIA mempunyai Haq sedangkan kita hanyalah hamba nya (:


lagi 4 hari ramadan akan meninggalkan kita umat islam. semoga bertemu lagi pada tahun hadapan. amin insyaAllah (:

2 comments: