Aug 31, 2011

cerita raya

assalamualaikum and salam merdeka raya korang!

aku malas nak tulis pepanjang sebenarnya. usha gambar jelaa ehh. heheee :D

ini semua anak-anak dara hj abdullah and hjh yatimah
kalau semua ada kat rumah pehhh memang asyik nak gaduh jeh.tp tulaa penyeri susasana kan :)


beraya kat hujung permatang, kuala selangor
ce teka, mana kakak mana adik ? kalau betol aku belanja topup RM10 :) ngeee


alisya dayana sofea

anak buah sedara aku. first time jumpa terus melekat sampai orang lain nak ambik pon dia taknak. ohh ya memandangkan mak aku anak last dari 9 beradik so of course cousin-cousin aku ramai yang dah kawin and anak-anak dorang pun ada yang lagi besar dari kami adik beradik. tak silap, anak buah sedara aku yang paling besar umur dia 21 tahun kot. lelaki. ngeee :D and antara cousin-cousin kitorang kira paling kecik laa. nak campur ngan cousin yang dah besar-besar dah ada anak teruna macam tak sesuai pulak. lagipun bila dah besar-besar ni jarang gila jumpa. setahun sekali ada laa kot. tu pon biasa lahh time raya je.



and kepada acik noh, acik khadijah, adib hakim, adib arief, adib azri and airiel iskandar yang first time beraya kat india. happy merdeka raya. jumpa tahun depan insyaAllah :D



p/s: ohh ya minta maaf. gambar full family hj abdullah and hjh yatimah takde sebab kamek tiap tahun bergamba di studio
( bajet nak mampus studio ) dushhh !! HAHAA. and gamba family selalunya siap 2nd or 3rd week raya. so time tu aku dah balik MITEC! tak dapat den nak menengok and tak dapat den nak publish kat blog untuk tatapan umum. ewahh. hahaa :P



Aug 30, 2011

raya without them.


assalamualaikum and salam aidilfitri,
kejap nya masa. satgi lagi bapa hari dah nak balik johor pulaa. adoi


hmm this year raya without them. mbah buyut and mbah lanang. mbah buyut ( moyang aku ) meninggal time aku form 5 which is last year laa kan. and mbah lanang ( atok belah abah aku ) meninggal this year time bulan 6 hari tuu. rasa macam gila terkilan sebab time dua dua meninggal aku tak ada nak tengok buat kali terakhir.


masa moyang aku meninggal, aku dekat asrama. and time mbah lanang aku meninggal aku dekat PLKN. bayang kann, arwah meninggal hari selasa but hari sabtu tu baru aku dapat tahu sebab sabtu and ahad je hari kitorang dapat pegang handphone. masa dapat tahu tu okey lagi. but bila malam after solat magrib tu sempat lah aku sedekah kan yaasin. meleleh juga laa time baca tuhh. sedih kot tapi terubat sikit rasa terkilan tu sebab before datang PLKN aku sempat lawat arwah. arwah before meninggal memang tak boleh bangun dari katil langsung. so aku lap lap kan badan dia. bagi dia minum. kemas kan area katil dia sikit sikit. well aku duduk asrama memang sangat jarang aku boleh balik kampung.


abah aku cakap, anak abah semua jauh jauh. kalau abah ambik semua, jenazahnya nak kebumikan bila. ohh abah aku anak first so dia agak busy sikit nak uruskan jenazah. tak kan nak ambik kitorang kan. anak anak abah pun semua kena paham. so kitorang redha je. sedekah kan ayat Al-Quran and Yaasin dari jauh dah memandai.


# jadilah anak yang soleh serta solehah kerana doa doa anak anak inilah yang akan jadi bekalan di alam barzakh selain daripada amalan simati semasa hidup.


Aug 28, 2011

he's getting married soon

assalamualaikum wahai rakan,
lagi sehari ramadan akan meninggalkan kita. kejap sangat masa berlalu and 2012 akan menjengah tak lama lagi. okey drop about 2012 yang mana semua orang cakap mungkin berlakunya satu peristiwa yang hanya DIA sahaja yang mengetahui. Wallahualam.


eheee cakap pasal he's getting married soon ni.
rasa mesti ramai mak mak kat luar sana yang ada anak dara kecewa sebab semestinya jejaka idaman malaya dah nak naik pelamin. insyaAllah kalau ikut perancangan yang dia buat dulu time tunang, may be nikahnya time bulan syawal. tapi tak tau lahh sebab tengok twitter dia hari tu. dia tengah buat umrah. ohh yeah memang dia cakap nak nikah dekat Mekah kan ? bestnyaaa! teringin aku nak jejak sana. one day insyaAllah. Amin


bukan takat mak yang ada anak dara jehh. aku pun sedih. aw awww! yelaa zaman sekarang nieh mana nak dapat lelaki pakej camtu enn. agama cukup, sedap mata memandang, pertuturan sopan. banyak lah lagi kalau nak ikut kan pakej dia.


semoga dia bahagia bersama pasangannya hingga akhir hayat. amin insyaAllah (: dia di atas adalah. jeng jeng jeng


JEJAKA IDAMAN MALAYA AND IDAMAN AZILA JUGA (:

ASHRAF MUSLIM
with his fiancee


p/s: siapa agaknya ashraf muslim clon untuk azila ehh ? hihiii :D okee you're just 18 y/o azila. 


kenapa zilaisachi ?

assalamualaikum kawan kawan semua.
walau di kedah, kelantan, selangor, melaka, kuala lumpur, sabah, serawak, terengganu, perak, negeri sembilan, johor, pahang, perlis and pulau pinang! tehee. walau di mana anda berada even overseas sekalipun selamat hari merdeka and selamat hari raya jugaa :D


selalu orang bertanya kenapa mesti zilaisachi, berbelit belit lidah nak sebut. kadang kadang sashi lahh. sushi tuhh dah jauh okee kalau korang nak sebut pun. and paling tak tahan ATASINCHI. god! please don't call me with that. please noticed about it yeah brotha and sista. itu cerita kartun paling aku menyampah dalam dunia nieh tahu! kalau tak tahu pape pasal atasinchi just senyap and terus membaca my entry. kalau nak google or youtube pun no hal.


okey back to my title. actually zila tu of course you all know that's my name and sachi. it's aisachi actually and i'm just write aischi without 'a' between 'sc' for my last name at mukabuku. that's my treadmark to people know me. even if i'm just use aisachi, my friend can know, ohh that's azila.


aisachi means blessed love in japan. it's ai-love and sachi-bless. i'm not very sure that's meaning is true or not but do i care. as long as i love it, that's enough for me.  aku tak berapa suka guna my real name in alam maya but  if you want to know ohh hai, my name is  
NOOR AZILA BINTI ABDULLAH and meaning of that is  
SENTIASA BERCAHAYA and i'm very proud with it. itu sahaja kot.
thank you



hi my blog's name is 
zilaisachi


ehemm, korang nak geli ? kesah pulak aku kan. janji aku tak kacau korang itu dah cukup

MAX 247; Mpop

assalamualaikum peeps ;

tadi dok aku tengah online tetiba nampak kawan aku share link on mukabuka. Omaigad, it's MAX 247! Mpop from Malaysia yang perasan diri macam Super Junior. the greatest band at asia! dah lama tak dengar cerita so aku ingat dorang dah tanam niat suci dorang nak tiru artis luar. tapi rupa rupa nya tidak !

JOM GELAK PUAS PUAS SEBELUM TENGOK GAMBAR DORANG :D

MAX 147


Super Junior. awesome group in dance!

hahaaa okeyy buat lahh perbandingan. tadi aku tengok video MAX 247 nieh. memang not bad. muka pun tempek bedak banyak2 so nampak jambu sikit lah macam korean. nak kesah apa kan sebab korean pun tempek bedak banyak banyak masa dorang buat show

aku bukan nak kondemm just kalau nak tiru ponnn, blaja dance lagi hebat dari SJ boleh tak ? nie aku tengok eei annoying gila!

bukan nak back up SJ tapi memang kenyataan. and for your information i'm not SJ's fan! i'm just only a boice (: yeahh boice for CnBlue's fans. thank youu


i'm not hard die fans of korean band or anythg bout korean industry music. but only them.love cnblue's music damn much (: tu jehh kot. yang lain setakat layan and dengar je tapi tak sampai terjerit2


Aug 27, 2011

untuk orang merajuk;

assalamualaikum and a very very peaceful dayy (:

hahaaa nazim nasri tak tagged aku kad raya pastu nak merajuk dengan aku pula sebab aku balas dendam tak tagged dia juga :P

aku tak pandai pujuk orang merajuk, tapi ini untuk orang yang merajuk. heee




petang indah anginnya sejuk
bermain si anak dara Hayati
janganlah marah janganlah merajuk
sekadar gurauan penghibur hati



budak merajuk :P




trend edit kad raya

assalamualaikum and salam satu malaysia. heee

actually aku nak edit kad raya a day before hari raya but memandangkan si Nazim Nasri dah buat so aku punn nak buat juga. kakak mana boleh lebih dari adik kann. and NN, aku kakak ehh sebab aku 28mac! lebih 4 hari dari kau :P HAHAAA

simple jehh aku edit sebab aku sangat lahh pemalas nak letak gambar segala bagai. and for your information, yang pantun tu buatan tangan aku sendiri yeaa. no copypaste or copycut.

and got also typing error. if korang perasan yang fabian tu, it's actually fbian :) sorry manusia bukan semua sempurna.


salam syawal buat semua. love (:


Aug 26, 2011

kenapa dan terus kenapa

assalamualaikum and salam muhibbah ya rakan taulan


mata pun dah layu tapi tangan still gatal nak menaip so buat laaa last entry for today. bukan last actually memandangkan harini pun dah masuk 26hb kann so mana tau esok malam aku menulis lagi enn.


about title above, kita sebagai manusia sejak kita dah pandai tanya soalan dari kecil sampai lahh laa ni memang tak lari dari asyik tanya, kenapa, kenapa dan terus kenapa ?


kann, jangan nak tipu lah kalau ada yang cakap manada. tu memang pembohong besar.

#kenkadang kita tanya mummy kita, " mummy kenapa gajah tu telinga dia besar macam kipas "

#kenkadang kita tanya mak kita, " mak kenapa awan tu terapung. cikgu adik cakap awan tu kan air "

#kenkadang kita tanya mama kita, " mama kenapa kita kena puasa, padahal semayang pun tak cukup "

#kenkadang kita tanya ibu kita, " ibu, kenapa kita kena sembah Allah. padal kita bukan nampak DIA "


itu kalau anak kecil yang tanya dekat mak-mak mereka. so sebagai ibu atau bapa, perlu sangat guna bijaksana mereka untuk jawap soklan anak-anak kecil ini supaya mereka tidak keliru.


kadang kadang kita yang besar nie pun akan terdetik dekat dalam hati pasal hukam hakam agama camtu lahh camni lahh. kalau terdetik camtu cepat cepat lahh beristigfar. sebab semua yang DIA rancang mempunyai hikmah nyaa. DIA mempunyai Haq sedangkan kita hanyalah hamba nya (:


lagi 4 hari ramadan akan meninggalkan kita umat islam. semoga bertemu lagi pada tahun hadapan. amin insyaAllah (:

Aug 25, 2011

MITEC-Larkin-Klang-Sg Besar

assalamualaikum and a happy happy day all of youu. ngee
excited excited sebab dah sampai rumahh! LOL

for the first time aku naik bas express. okee ini tipu. actually before nieh penah juga sebab aku sekolah kat kolumpur kan. so balik mesti selalu tak selalu aku naik bas. tapi ape nak rasa sangat. 2 jam setengah je kot. aku duduk pun tak panas lagi tapi kalau tidur tu sempat lahh keluar airliur basi. ngeee hiperbola jehh lebih :D

jommm aku nak cecite pasal perjalanan balik raya. before tu boleh lahh anda semua bayang kan lagu sudirman yang lahh. BALIK KAMPUNG tuhh. hahh baru syiokk!


ceritanya bermula lah alkisah,

aku dengan mashitah;
aku nak balik bawak beg roda lahh. balik selangor beg kosong nanti balik johor beg full balik. aku nak angkut segala harta benda aku yang kat rumah tu-azila

hek elehhh, kau bawak beg besar besar macam kau nak balik rumah setahun kan-mashitah

conclusionnya
okey fine, aku just bawak balik beg sekolah logo alien warna hitam. first time gila sempoi balik rumah bawak beg kecik je. even abah aku pun cakap. " aii kecik beg kau " dushh! dushh! kena perli sedap punyaa sebab aku kalau kat hostel nak balik rumah beg macam mak gajah tahu.

di sini aku belajar, balik rumah sempoi je tak payah nak angkut sume barang kau sampai nak kosong almari kat MITEC tu. kalau lelaki tu paham lah juga tapi kalau pompuan tak sah barang tak banyak.

pastu sampai LARKIN,
kitorang buka makan kuih je dalam bas ontheway nak pegi larkin tu. sadiss. ( org somalia ramai tak makan azila. so jangan nak sadis sangat )
pastu sampai cari nasi pastu cari surau. bla bla blaa

ohh yaa ticket kitorang pukul 12.30am! bayang kan sampai larkin tu after mangrib nak tunggu bape jam tu baru bole naik bas. aduhhh so lepak lah dekat mcd sembang gosip gosip gosip ( orang perempuan kan )

dah naik bas tu. puhhh sejuk mak oii sumpah wa cakap lu gua pakai sweater dengan stoking pon tak cukup nak tahan sejuk aircond dalam bus tuhh. mau beku rasa. pakcik bas tu dah lah kerek gilaa tapi okeyy je. lagi satu dalam bas tu ada 15 orang penumpang je. 8 budak MITEC, 4 budak politeknik pastu 3 orang lagi aku tak kenal.

sampai kelang sentral dalam 5.20 nak makan lagi macam was was takut dah habis waktu, so lepak lah kat tempat menunggu tidur macam kat situ rumah aku. hahaa peduli apa. dalam bas tak boleh tidur. tidur punya tidur sampai subuh pastu solat lah ape lagi. lepas solat tunggu lagi sampai kaunter buka sebab nak beli ticket balik Sungai Besar lak

dah dapat ticket pukul 9.00 pagi pastu naik bas tidur sampai Sungai Besar around 11am. pehh pinggang dah macam orang tua. gilaa sakit lahh. dengan tengkuk nye lagi. tidur duduk punya pasal. anak manja kann. puii

itu sahajaa. actually kalau nak cerita detail2 memang panjang gila la kan cite aku. tapi malas nak taip and korang pun mesti malas nak baca kan

p/s: aku sempat jumpa dia dekat Larkin before he's going back to penang. siap cakap cakap lagi. ngee  
( senyum sampai telinga )
ohh ya, kad raya nanti rajin aku buat. kbai :)



before gerak larkin
from left; ain, siti, ateen and aku
( ain dengan siti tu dua2 johor. nyebok je. HAHAA )

from left; ain, mashitah, ateen and ila (:
( eei tak suka duduk sebelah ateen. nampak noo aku gelap. hahaa )


Aug 15, 2011

RINDU tak ?

assalamualaikum and a very good good day. HAHAA!

rindu aku tak ? haihaa azila nak kena sepak laju laju ehh tanya soklan luar alam. sedarlah diri anda, siapalah nak rindu segala bagai.

( merajuk boleh ? ) azilaaaaaa please jangan nak mengeletis gedik gedik here. ehh belog aku enn. sukahati atuk nenek lelaki tiri mama aku lahh! puii. HAHAA okey dah stop meraban boleh.


aku sedih ohh duduk sini. sobs sobs :(
every weekend jeh members aku yang stay JB balik rumahh. so aku kenkadang tinggal lah sorang sorang kat bilik. bukan sedih apa. just bosan gilaa gilaa lah ! aku tak penah rasa bosan gila macam tuu. stay sensorang kat bilik dah macam apetah. bosan sampai rasa nak nangis! sumpah tak tipu.

huhuuu sedih tak sedih dengar cite aku ? begini lahh nasib anak rantauan enn. ceit! AZILA KAU BARU DEKAT JOHOR BELUM DEKAT OVERSEA OKEEE! ahh kesah pulak aku. agak kalau aku stay oversea nangis tak hari hari ? kihkihkih

ehh dah laa. sampai sini dulu. nie aku update curi curi kat bilik computer time lacturer tengah ajar. jahat tak jahat aku! dah habis kelas nie. keyh chioo. salam (: