Apr 21, 2011

janganlah kamu dengki mendengki,

assalamualaikum

بسم الله الرحمن الرحيم
janganlah kamu dengki-mendengki, jangan tipu-menipu, jangan benci-membenci, jangan berpaling muka & jangan berjual beli di atas jualan orang lain. 

( riwayat muslim )





siapa yang baru habis tingkatan 5 mesti korang still ingat lagi kan ayat nie ? ayat feveret aku time tilawah dan hadis (:

well norma manusia ada sifat suka dengki antara satu sama lain. kalau tak, takde nye perang sana sini antara negara islam and negara bukan islam kann. okey stop. aku bukan nak komen isu peperangan

but sifat suka dengki mendengki dalam kalangan masyarakat kita ( cehh ayat kau macam nak buat esei! )
MELAYU ! doktor mahathir pun cakap melayu mudah lupa. and ada yang cakap juga melayu pemalas. tak menepati masa and so on.

sumpah aku bukan nak kutuk bangsa aku. tapi benda fakta ! and melayu juga suka dengki mendengki antara satu sama lain.

aku langsung tak kesah kau nak dengki. tapi biar jalan yang betol. dengki dengan kejayaan orang tu baik then cuba majukan diri. bukan dengan amalan karut marut main bomoh sana sini lagi nak jatuhkan orang tu. tak perlu nak jealous sampai macam tu sekali. sangatlah berdosa besar.

seriously family aku langsung tak kaya. sederhana saje. duduk rumah pun teres kos rendah. kereta pun dua je. well that's normal for people nowaday ada kereta dua rite ? and harta pun takde laa banyak. cukup cukup laa sikit nak tampung family aku. tapi lumrah manusia enn. tak pernah suka tengok orang lebih sikit.

aku sangat berharap, bertaubatlah mereka mereka tu. umur pun dah akhir magrib. masuk isyak dah terus innalillah. semoga Allah masih beri peluang mereka bertaubat. aminn




:)


No comments:

Post a Comment