Apr 29, 2011

cina mati ;


assalamualaikum 


wehoooo tadi aku rempit pegi beli nasi goreng paprik
( perlu cakap ke -.-)
and nak balik rumah tu aku nampak ada orang pasang lilin

pelik aku tengok. ingat dorang buat lilin semayang cina tu alaa macam kat pokok2 besar tuu. tapi masalah nyee dorang pasang kat tiang letrik -.-

masuk kat area taman aku ada lagi satu lilin dorang pasang. dalam hati dah hishhh malam ni ada perayaan hantu ke ? dah laa senyap sunyi je. selalu malam malam bising taman aku ni.

bila nak sampai depan rumah tu nampak laa banyak kereta orang parking depan rumah. pastu dorang jalan ramai ramai pergi blok rumah belakang blok rumah aku.


pastu aku dengan rajin nya tanya sorang uncle ni.

" uncle ada apa tu "
" ohh itu. ada orang mati "
" ohh okey okey "

soooo malam ni tak boleh bising bising. kena hormat even dia bukan satu kaum dengan kita. malaysia kan negara majmuk (:

and kalau korang nak tau, dorang kan ada pakai baju berlainan warna enn time berarak tu. tu tanda relation dorang ngan si mati. aku malas nak terang kan satu satu. banyak wehh penat mak nak taip.

actually banyak lagi pantang larang orang cina ngan adat adat dorang yang aku baca. just tak tauu laa zaman sekarang ni still follow or tak.




* kecik kecik aku suka follow orang cina berarak bila ada cina mati. pastu sebuk tanya tanam kat mane ? pastu aku suka tengok dorang design macam rumah or kereta kertas then dorang bakar after tu. sekarang ni tengok jelaa dari dalam rumah. dah besar kan ? hihii

2 comments:

  1. waalaikumussalam, azila, u can marry to chinese tau x . . but chinese muslim la hahahahak comel gila ikut org cina mati wkt keecik2 hahahahak ;p

    ReplyDelete
  2. hahahaaa wan. i nak org melayu je ^^

    ReplyDelete