Jan 11, 2011

cucur jagung ke cekodok jagung ?

hello peopleee ,
hakhakk . ehh assalamualaikum semua warga blogger and anda si pembaca sekalian .
apa pasal gila excited sangat nieh ? kepala dah tak betol agak nye -,-


haaa aku nak bagitahu .
tadi kan , aku buat cucur jagung . alahh dia mcm cekodok tepung tu .
tapi ni dia letak lots of jagung . heheeee . SEDAP wehh :D
even adik aku pun puji . bapak aku senyap je . dia taknak puji ahh tu .
sebab aku dah buat dia bengang lambat masak nasi . haha . baguih betul kan aku ?
pastu adik aku puji cakap sos yang aku buat for cicah cekodok tu pun sedap .
tapi hmmmm sedih gilaa . tak sempat aku nak tangkap gambar
sebab lepas je aku masak and basuh kuali pinggan sudip and semua pekakas masak
adik adik aku dah balik terus serbu meja makan . syishhhh !

nie bahan2 yang aku guna for buat cekodok jagung tu ;
aku buat tak guna sukatan apa pun . main letak2 je . so kalau korang nak try
guna resepi aku ni , pepandai korang laa nak bajet bagi sesedap rase.

tepung gandum secawan setengah
tepung beras suku dari sukatan tepung gandum
bawang merah potong nipis 
serbuk penaik sedikit
ikan bilis segenggam , nak banyak pun takpe
garam and kunyit 
air pun mesti ada untuk bancuhan
ehh lupa . bahan utama mesti laa ada jagung 
korang ambik isi nya je .


pastu campur semua bahan plus air .
air tu letak bajet jangan cair sangat jangan pekat likat nak mampuih.
dah tu masak laa mcm biase sampai kuning-kuning


sos dia pulak .
sos cili campur ngan black paper sos campur air .
masak bersama minyak . minyak sikit je jangan bebanyak . nanti gemuk taktau :D

okey tu je . anda nak cuba resepi saya ? selamat memasak !

No comments:

Post a Comment