Jan 6, 2017

Internship Hunting


Assalamualaikum and hellooo!


So saja nak jot down my internship hunting untuk aku punya pembacaan next next bila dah tua. hahaaa. sebenarnya malas tahu nak tulis pape pasal personal life ni bila dah besar ni. biar keep it to myself. but fikir, better tulis untuk tulisan hari mendatang. skema betul.


So internship hunting aku start macam biasa. buat resume guna word yang boring tu. then 1 day ajib insta story his resume then aku personal message dia guna apa for graphic resume tu. dia cakap dia guna photoshop. aku noob sikit photoshop pastu dia suggest aku buat guna publisher. it quite easy sebenarnya guna publisher tu. cantik, simple and kemas. so resume aku sehelai je. takde extravaganza sangat pun. 

Aku compile kan resume aku tu dengan letter from institution, cover letter yang aku buat sendiri. my diploma cert and latest result aku which is result sem 3. 


aku ada email direct to company. but tak buat follow up since masa tu busy dengan final year project. lagipun leceh laa nak follow up bagai. entah, jenis aku macam i have done my part to send mine then it depend on you to choose who you want.


pastu company yang aku hantar tu macam big name company laa jugak. bodohnya aku, tak perasan yang document email aku send tu masuk dekat google drive which dia menyusahkan company tu untuk view resume aku. yelaa bila dah masuk google drive, they need to ask my permission to open the file.


so lesson learn here. kecik kan size file pdf korang before email to company.


then, aku ada hantar dekat 27 company guna jobstreet. there you go. this site really help me A LOT.


since aku belajar logistics, then macam tak banyak yang offer for this services. banyak je tapi location tu somehow takde dekat tempat yang aku nak. masa tu macam memilih sikit laaaa. nak cari yang bebetul dekat dengan rumah. senang pegi kerja naik motor je. hohoooo


Every company dekat area alam prima apartment aku try applied but no one reply. even that tasco i've got direct email to their hr manager pun sama je. oh dapat email tu from zul since dia practical company tu but branch dekat klang.


ohh from jobstreet there is 4 company respond my application. 

aku tak work hard sangat pun masa apply tu. sebab malas nak berharap yelaaaa kat situ kan boleh buat comparison to those who apply to that company too.


tapi bila dapat call to boleh katanya majority of the company nak interview. masa tu tengah busy final presentation for fyp. memang tak boleh nak attend laa. then this one company arrange for call interview.

so alhamdulillah i've got accept for intern there.

oh before that, aku ada dapat internship kat satu company lain tapi that one company construction so abah and mak cakap construction nak buat apaaaa. lol because I said if i inten with them, i can gain opportunity for abah company kahkahh but abah refuse. 


so survey laa. then dapat few call from other company tapi ada yang i refuse ada yang i macam hold dulu for interview session after my final.


but since aku dah accept yang aku nakkkk sangat tu then yang lain tu dah boleh goodbye laa kot.

Mkay yang aku dapat ni kat melaka. alor gajah. spare part for car company. and they run their business at DB Schenker warehouse which one of the company yang aku nak sangaaaaat buat intern kat situ. tapi macam susah sebab macam tak banyak info dapat pasal db schenker kat bukit jelutung tu. tapi bila dapat this opportunity macam okey, Allah tak bagi aku intern dekat main company but He gave me intern dekat company yang liase with Db Schenker. so I thanked Allah for that. Alhamdulillah.


So rezeki tu bila dia nak bagi dia bagi. tapi He keep give me anything that I want. but aku still buat benda yang Dia tak suka. sooooo aku takut sangat Dia tarik nikmat aku sikit demi sikit.



Sometimes when anything goes soooo smooth aku jadi takut. 
Doakan semuanya baik-baik saja. Amin.


Keep look forward and believe in Him. 

Fighting!